Mariano Rajoy cere liderilor europeni să ia decizii în favoarea angajării tinerilor

29

555

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a cerut miercuri ca liderii europeni să arate că se ocupă de problemele reale ale oamenilor şi să ia decizii în favoarea angajării tinerilor, la viitorul summit al Uniunii Europene din luna iunie. „Trebuie să arate că se ocupă de adevăratele probleme ale oamenilor”, a afirmat Rajoy într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, susţinută după o întâlnire a celor doi oficiali. Rajoy a adăugat că este important să fie luate decizii pentru angajarea tinerilor, iar acestea să fie aplicate, astfel încât să fie transmis un mesaj bun cetăţenilor europeni.

Şomajul afectează unul din patru tineri din zona euro, cu un procent de 60% în Grecia şi de peste 50% în Spania. Problema va fi principalul subiect de discuţii la viitorul summit al şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană, de pe 28 iunie. „Nu trebuie să rămânem inactivi”, a reiterat Barroso, recunoscând că reformele structurale pe care le susţine nu vor avea efecte imediate, iar Europa are nevoie de măsuri pe termen scurt. El a amintit faptul că Executivul UE a adoptat un plan în virtutea căruia toţi tinerii de sub 25 de ani trebuie să primească o ofertă de angajare sau de formare profesională, după patru luni de şomaj.

Proiectul de buget pentru 2014-2020 prevede totodată fonduri de 6 miliarde de euro pentru susţinerea angajării tinerilor. Rajoy a mai spus că Spania, aflată în recesiune şi supusă unei cure drastice de austeritate, se află la începutul redresării economice.