Mariano Rajoy: Atât timp cât voi fi eu preşedintele Guvernului, nimeni nu va sparge unitatea Spaniei

42

rajoy [640x480]

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a afirmat sâmbătă că nimeni „nu va sparge unitatea Spaniei” atât timp cât se va afla el la putere, cu o zi înaintea unui vot simbolic cu privire la independenţa Cataloniei.

„Ceea ce se va întâmpla mâine poate fi numit cum doriţi, dar nu este nici un referendum, nici o consultare şi nimic de acest fel, iar eu nici măcar nu voi eticheta în vreun fel acest lucru. Ceea ce este sigur este că nu va avea niciun efect”, a declarat Rajoy în faţa unor activişti din partidul său, reuniţi la Caceres (vest).

„Atât timp cât voi fi eu preşedintele Guvernului se va respecta Constituţia şi suveranitatea, iar nimeni nu va sparge unitatea Spaniei”, a continuat Rajoy.

La câteva săptămâni de la „nu”-ul faţă de independenţa Scoţiei, Catalonia (nord-est) organizează duminică o consultare simbolică. La chemarea Guvernului catalan condus de către Artur Mas, cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenţi cu vârsta de peste 16 ani sunt invitaţi să răspundă la două întrebări, şi anume: vor ei să fie Catalonia un stat?, iar dacă da, vor ca acest stat să fie independent?

Spre deosebire de Guvernul britanic, care a autorizat referendumul din Scoţia, pe 18 septembrie, Madridul se opune prin toate mijloacele consultării din Catalonia, una dintre regiunile cele mai bogate din regat.

Tribunalul Constituţional, sesizat de către Guvernul spaniol, a ordonat în două rânduri suspendarea acestui scrutin, până se va pronunţa pe fond.