Marea Britanie a prezentat noul sistem de imigrație

Marea Britanie a prezentat astăzi noul sistem de imigraţie care va fi valabil de anul viitor, un sistem pe bază de puncte, în care vor avea prioritate la intrarea în țară „cei mai buni din întreaga lume”, potrivit ministrului de Interne Priti Patel. Pandemia coronavirusului a modificat însă criteriile de imigrație, astfel că angajații din domeniul sănătății vor primi permis de ședere în regim de urgență, relatează The Guardian.

Peiti Patel a spus că angajatorii vor fi încurajați să investească în lucrători din Marea Britanie, după ce se încheie perioada de tranziție post-Brexit. Noul sistem urmează să intre în vigoare în 1 ianuarie 2021 punând astfel capăt libertății de circulație cu UE.

Angajaţii din Uniunea Europeană vor fi evaluaţi după aceleaşi criterii ca şi cei din afara Uniunii. Numărul celor care pot intra în Regatul Unit pentru a lucra nu va fi limitat.

Conform planului de imigrare, cei care doresc să se stabilească Marea Britanie trebuie să obțină 70 de puncte. Acestea vor fi acordate pentru îndeplinirea unor criterii cum ar fi o ofertă de muncă, deținerea unediplome relevante pentru domeniul în care solicitantul va lucracunoașterea limbii engleze sau un salariu de peste 25.600 lire sterline pe an (sau 22.000 de lire sterline, pentru cei aflați la începutul carierei)în domeniul de muncă al solicitantului.

Guvernul a promis că va reduce imigraţia slab calificată şi o va facilita pe cea a profesioniştilor calificaţi.

Personalul medical va primi permis de ședere în regim de urgență – ar trebui să se aștepte la un răspuns în termen de trei săptămâni, și va plăti taxe de imigrare mai mici, a spus Patel.

Totuși, acest lucru nu este valabil și pentru asistenții sociali și îngrijitori.

În ceea ce-i privește pe studenții străini, aceștia vor putea rămâne în Marea Britanie cel puțin doi ani după terminarea studiilor. Ministrul spune că acest lucru va contribui la retenția „celor mai buni studenți” în țară.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va avea un sistem de imigrație „uman și sensibil”.