Mai mulți români și mai puțini britanici – Așa arată profilul cumpărătorilor străini de case din Spania

Casele și apartamentele din Spania sunt tot mai atractive pentru rezidenții străini. Cumpărătorii și-au mărit interesul față de piața imobiliară spaniolă în ultimii doisprezece ani, trecând de la 4,2% din operațiunile efectuate în 2007 la 10,9% în 2019. Acest lucru este confirmat de către Banca Spaniei într-un raport publicat miercuri, 13 mai a.c., intitulat „Investiții străine pe piața rezidențială spaniolă între 2007 și 2019”, relatează ABC.

Purtătorul de cuvânt al băncii subliniază, însă, că în această perioadă au existat schimbări în obiceiurile acestor investitori, prezente în special în Insulele Baleare și Canare. În acest context, un aspect important este scăderea cumpărătorilor din Marea Britanie, și creșterea celor care provin din România și Italia.

Banca Spaniei subliniază că Brexitul și devalorizarea lirei au contribuit la faptul că, între 2017 și 2019, britanicii au vândut mai multe case decât au cumpărat în Spania. Între 2007 și 2019, ponderea acestei țări în achizițiile străine a scăzut cu 6 procente, reprezentând anul trecut 8% din tranzacțiile rezidente externe. S-a întâmplat contrariul cu țări precum Italia și România, care și-au crescut ponderea pe piață, ajungând la 8% și 12% din achizițiile efectuate în 2019 de către străini.

Printre țările din afara UE, explică Banca Spaniei, cumpărătorii rezidenți în Spania ce provin din Maroc și China, au achiziționat locuințe în procent de 14% și 6% din achizițiile realizate de străini în 2019. De asemenea, achizițiile totale efectuate de străini din restul țărilor din afara Uniunii Europene sunt, de asemenea, semnificative (27% în 2019).

Banca Spaniei arată în raportul său interesul pe care acești cumpărători îl au în special în regiunile de coastă, Insulele Baleare și Canare. 19% din achizițiile de locuințe din Santa Cruz de Tenerife au fost monopolizate de străini anul trecut, urmate de cele din Insulele Baleare (16%), Alicante (15%) și Las Palmas (14%).

Străinii și prețurile

În ceea ce privește prețurile acestor achiziții, Banca Spaniei menționează că între 2014 și 2019 au fost cu 4% mai mari față de cele realizate de cumpărătorii naționali, deși acest procent crește la 10% la cumpărarea ambelor indicatoare în insule precum Tenerife și Palma. „Aceste diferențe sunt probabil o reflectare a profilului investițional în diferite provincii. În cele de pe coasta mediteraneeană și din insule au o pondere mai mare, investitorii străini cu venituri mari, solicitând locuințe de calitate superioară și localizate în zone mai bune.”

În ultimii ani, s-a speculat că prezența străinilor în anumite zone din Spania face ca prețurile locuințelor să fie mai mari. O teorie pe care Banca Spaniei o confirmă, cel puțin parțial.

„Corelația ridicată între creșterea populației și creșterea prețurilor proprietăților sugerează că, creșterea populației străine rezidente în anumite provincii (în special cele insulare și de coastă) ar fi contribuit la creșterea prețurilor locuințelor la nivel național, prin efectul său asupra cererii de bunuri imobiliare”, se arată în raport.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: ABC