Madrid: S-a încheiat forumul „Oportunități de Investiții în România”

3 [640x480]

La 13 aprilie 2016 a avut loc la Madrid forumul „Oportunități de Investiții în România”, organizat de Ambasada României la Madrid în colaborare cu Confederația Spaniolă a Asociațiilor Patronale – CEOE și Institutul Spaniol de Comerț Exterior – ICEX.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr ridicat de firme spaniole, ceea ce demonstrează interesul acestora pentru extinderea lor în țara noastră și dorința de a obține informații actualizate cu privire la mediul de afaceri românesc, la politicile aplicate de autoritățile de la București și fondurile europene alocate României.

În deschiderea forumului, domnul Ion Vîlcu, ambasadorul României la Madrid a subliniat importanța pilonului economic în cadrul relației bilaterale dintre România și Spania, relație ridicată în 2013 la nivelul de parteneriat strategic și reflectată ca atare în Strategia de Politică Externă a Spaniei. Totodată, acesta a subliniat prioritatea permanentă pe care o reprezintă la București dezvoltarea infrastructurii și atragerea investițiilor străine, remarcând importanța pe care o are comunitatea românească din Spania în decizia firmelor spaniole de a intra pe piața românească.

În ceea ce privește oportunitățile de afaceri, domnul Manuel Costescu, secretar de stat pentru relația cu investitorii străini (InvestRomania), a prezentat principalele atuuri ale economiei românești (stabilitate macro-economică, forță de muncă calificată, sectoare de vârf precum IT, sectorul auto și industriile bio, programele de cercetare-dezvoltare, etc.) și eforturile depuse de Guvern pentru a crea un mediu investițional cât mai atractiv.

De asemenea, doamna Simona Alice Man, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a subliniat importanța experienței și know-how-ului spaniol în atragerea fondurilor europene și a oferit informații actualizate cu privire la programele operaționale din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale din România, finanțate de UE în perioada 2014 – 2020.

Relația bilaterală specială şi potenţialul deosebit de dezvoltare au fost remarcate și de autoritățile spaniole prezente – dl. José Vicente González Pérez, vicepreședintele CEOE, doamna Alicia Montalvo Santamaría, director general ICEX, și domnul Mario Garces Sanagustin, secretar de stat adjunct pentru transporturi – care au subliniat importanța României în procesul de internaționalizare a firmelor spaniole, fapt confirmat de creșterea investițiilor spaniole directe la peste 1,6 miliarde de euro în ultimii 5 ani, precum și de depășirea cifrei de 3 miliarde euro în ceea ce privește schimburile comerciale bilaterale în 2015.

Totodată, oficialii spanioli au insistat asupra influenței benefice a intensificării contactelor politice bilaterale din ultima perioadă și a avantajelor competitive oferite de economia românească care aplică tuturor investitorilor normele și standardele pieței unice europene. Pentru a întări afirmațiilor oficialilor prezenți și pentru a veni în sprijinul potențialilor investitori spanioli, forumul a beneficiat de participarea atât a firmei de consultanță juridică Țuca, Zbârcea & Asociații, cât și a unor companii spaniole deja prezente în România.

Astfel, domnul Carlos Sanz – președintele Asociației Companiilor Spaniole din România ASEMER, domnul Germán León Úbeda-Romero (Agrovin), doamna Ioana Lazăr (GED Capital) și domnul Alejandro Serrano (AZVI) au prezentat experiența pozitivă și profitabilă avută de fiecare din aceste companii în diverse sectoare ale economiei României (viticultură, servicii financiare/fonduri de investiții și infrastructură de transport).

În marja forumului, secretarul de stat pentru relația cu investitorii străini, domnul Manuel Costescu, a avut întrevederi de lucru și schimb de bune practici cu reprezentanți ai Înaltului Comisariat pentru Marca Spania, ai Institutului de Comerț Exterior și ai Secretariatului de Stat pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul Ministerului Economiei și Competitivității din Spania. Totodată, secretarul de stat s-a reunit la sediul Ambasadei cu membri ai comunității românești din Spania pentru a le prezenta o serie de proiecte și inițiative ale Guvernului român de interes pentru diaspora.

4 [640x480]

1 [640x480]