Madrid: Mii de protestatari au cerut demisia guvernului şi un nou parlament

55

Un protest amplu a avut loc încă de la primele ore ale după-amiezii pe străzile din jurul clădirii legislativului spaniol, înconjurat practic, dincolo de extinsul cordon de securitate, de mii de manifestanţi care cer demisia actualului guvern conservator de la Madrid, precum şi începutul unui nou proces de formare a legislativului, transmite postul de ştiri Canal 24Horas. De la primele ore ale dimineţii, sute de agenţi ai forţelor de ordine au blocat accesul către Congresul Deputaţilor şi au efectuat identificări ale persoanelor care doreau să treacă prin zonă. Plaza Neptuno, în imediata apropiere a legislativului, s-a umplut apoi de manifestanţi în orele după-amiezii, convocaţi pentru a protesta împotriva actualei guvernări pe durata şedinţei de plen a parlamentului. Parlamentarii au intrat fără probleme în clădirea legislativului, iar şedinţa plenului se desfăşoară normal. Cel puţin trei marşuri de protest faţă de măsurile de austeritate au avut loc simultan în după-amiaza zilei de marţi în capitala spaniolă, convocate fiind sub sloganul „Încercuieşte Congresul”. Protestatarii au pornit din trei locuri centrale ale Madridului şi doreau să se apropie de clădirea legislativului spaniol pentru a o încercui pe durata şedinţei în plen. Poliţia a înconjurat însă clădirea legislativului spaniol cu garduri de metal şi sute de agenţi ai forţelor de ordine, care au organizat filtre de securitate desfăşurate pe un perimetru de 500 de metri în jurul Congresului Deputaţilor.

În urma confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţi, 28 de persoane au fost rănite, dintre care doi agenţi ai forţelor de ordine. După ce mai mulţi manifestanţi a încercat să treacă de barierele care împrejmuiau clădirea Congresului Deputaţilor, iar alţii au început să arunce cu pietre, petarde, sticle cu vopsea, precum şi cu alte obiecte, autorităţile au decis să intervină în forţă, au folosit gloanţe de cauciuc, i-au lovit cu bastoanele pe unii protestatari, şi în cele din urmă au arestat în total 22 de persoane.
Agenţii forţelor de ordine au intervenit marţi seară în forţă împotriva manifestanţilor adunaţi în Plaza Neptuno din capitala spaniolă, care protestau împotriva măsurilor de austeritate şi au decis să înconjoare clădirea legislativului spaniol dincolo de cordonul de securitate. Amplul protest convocat sub sloganul „Încercuieşte Congresul” a început la Madrid de la primele ore ale după-amiezii pe străzile din jurul clădirii legislativului spaniol.