Lotul olimpic de matematică al României a cucerit 6 medalii

3668547a_img

Lotul olimpic de matematică al României a cucerit 6 medalii – două medalii de aur, trei medalii de argint şi o medalie de bronz -, la a XXXI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, desfăşurată în perioada  2 – 6 mai, în Bulgaria (Pleven).

Medaliile de aur – cu punctaj maxim – au fost obţinute de Ioan-Laurenţiu Ploscaru (Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea) şi Ştefan Spătaru (elev la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, fost elev al Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazu” din Alexandria), laureat cu argint la ediţia anterioară.

Paul Muscă, medaliat cu argint anul trecut, respectiv Viorel Andrei Bud şi Marius Bocanu, ambii câştigători ai unor medalii de aur în 2013, au intrat în posesia medaliilor de argint. Toţi cei trei elevi sunt în prezent înmatriculaţi la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, ei provenind, în ordine, de la Colegiul Naţional din Iaşi, Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Piteşti. Medalia de bronz a fost obţinută de Andrei Teodor Andronache, elev al Liceului Internaţional de Informatică din Capitală, fost elev al Şcolii Gimnaziale din Sineşti, judeţul Vâlcea.

Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de prof. Marius Mâinea de la Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti. Din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) a fost prezent ca observator Radu Gologan, prof. univ. dr. la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi preşedinte al SSMR.

La ediţia curentă a Olimpiadei Balcanice (competiţie cu statut regional) au participat echipe din Albania, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia (ţări membre), precum şi echipe din Azerbaidjan, Italia, Kazahstan, Kirgizstan, Arabia Saudită, Tadjikistan, Turkmenistan, Marea Britanie şi Uzbekistan (ţări invitate), dar şi echipa secundă a Bulgariei. Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învăţământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiţiei. Probele presupun rezolvarea de către fiecare participant a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, într-un interval de timp de patru ore şi treizeci de minute.