Los Angeles: „Armenia, My Love” – Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț

tudor petrut or

În premieră: Armenia, My Love

„Cei mai buni prieteni ai mei de când locuim în Los Angeles sunt de origine armenească, şi ei mi-au dat puterea să scriu, să regizez şi să joc într-un film despre genocidul armenesc din 1915, nerecunoscut nici astăzi de către turci”.

Pentru cineasta Diana Busuioc Angelson, „Armenia, My Love” – film care va avea premieră curând, a fost ca un ţipat de groază tulburător, care avea nevoie să fie dezlănţuit.

armenia_my love (1)

„Despre istoria Armeniei şi evenimentele genocidului poporului armean – prima naţie creştină -, nu s-a învăţat în România, tot o ţară ortodoxă. Pentru mine aceasta este inadmisibil, aşa că mi-am dorit să fac un film metaforă, despre un popor întreg care a pierdut totul, şi care la limita exterminării şi-a regăsit speranţa şi credinţa, prin care acum, după atâtea generaţii, îşi păstrează sămânţa intactă”.

Impecabil filmat de către Marius Neacşu în tonuri întunecate, până la un nuanţat alb-negru cutremurător, pelicula urmăreşte destinul unei familii dezrădăcinate.

„Am călătorit mult prin California, câteodată două trei sute de mile, să găsim locul perfect cu vegetaţie adecvată pentru câte o secvenţă. Am ajuns la un moment dat la o fermă de capre a unor oameni extraordinari, care nu le omoară ci adună animale abandonate în deşert. În ziua în care eram acolo le murise măgarul şi toţi câinii urlau. Ei îngropau măgarul în spatele nostru şi noi, când se mai liniştea lătratul, trebuia să filmăm repede câte o scenă. A fost o experienţă complexă, dureroasă, pentru că este greu să filmezi despre atâta durere şi să nu devină personal, când o găseşti în viaţa de zi cu zi”.

Durerea este aproape palpabilă în timpul vizionării, printr-un excelent grup de actori în frunte cu Diana.

„Este o poveste despre familie şi despre iubire”, ne destăinuie actriţa, „despre durere şi speranţă, dar mai presus de toate despre Credinţa care învinge tot. Este un tribut adus creştinătăţii şi frumuseţii oamenilor care nu îşi abandonează credinţa nici atunci când pierd tot”.

Tudor Petruţ (Los Angeles) – Corespondent OR