Lectorat de limba română inaugurat în cadrul Universității Complutense din Madrid

Miercuri, 26 octombrie a.c., s-a inaugurat la Madrid, Lectoratul de limba română în cadrul Universității Complutense – Facultatea de Filologie.

La eveniment au fost prezenți: Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Daiana Cuibuș, director general al Institutului Limbii Române, José Manuel Lucía, prodecanul Facultății de Filologie din cadrul Universității Complutense și noul lector, Felix Nicolau.

Înființarea Lectoratului de limbă Română a fost posibilă, ca urmare a semnării unui Protocol de Cooperare între Institutul Limbii Române și Universitatea Complutense din Madrid.

„Ideea acestui proiect a luat naștere în 2018, anul în care am sărbătorit centenarul Marii Uniri și se concretizează într-un an cu o simbolistică istorică aparte: anul în care România și Spania sărbătoresc 140 de ani de relații diplomatice”, a declarat ambasadorul Gabriela Dancău.

Cursurile de limbă, cultură și civilizație română vor fi predate de lectorul Felix Nicolau și vor fi accesibile studenților spanioli și români deopotrivă interesați să fie conectați la reperele identitare românești.

În prelegerea sa, ambasadorul României a subliniat că „prin noua prezență românească la Universitatea Complutense aducem un omagiu memoriei lui Alexandru Busuioceanu, un mare om de cultură care a înființat prima Catedra de Limba și literatura română la Universitatea Complutense și a reușit să introducă limba română ca limbă obligatorie pentru studenții spanioli”.

Colaborarea în domeniul educației și culturii constituie o componentă importantă a relațiilor dintre România și Regatul Spaniei și o prioritate a activității Ambasadei României la Madrid prin multitudinea de proiecte susținute de-a lungul timpului, care au contribuit la consolidarea legăturilor academice și culturale bilaterale.

Foto: Ambasada României în Regatul Spaniei

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.