Românii şi bulgarii au o contribuţie puternică la creşterea economică a Germaniei

Andor [640x480]
Românii şi bulgarii au o contribuţie puternică la creşterea economică a Germaniei, iar ridicarea restricţiilor de la 1 ianuarie 2014 nu reprezintă un pericol, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014 nu reprezintă „niciun pericol” pentru Germania, a precizat László Andor, într-un interviu publicat în Der Spiegel. „Dimpotrivă, economia Germaniei este în creştere, există multe locuri de muncă neocupate şi aici vin în special tinerii. De aceea văd numai avantaje pentru ambele părţi”, a declarat oficialul european.

Marea majoritate a românilor şi bulgarilor aflaţi în Germania „muncesc, au o contribuţie importantă la creşterea (economică) a Germaniei, plătesc taxe şi bani către sistemul de asigurări sociale”, a precizat Andor. „Iar sumele plătite (n.r. – românilor şi bulgarilor) de la asigurările sociale sunt mult mai mici în comparaţie” cu contribuţiile lor, a mai spus comisarul pentru ocuparea forţei de muncă.

Totodată, László Andor a respins afirmaţiile ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, potrivit căruia „cine vine în Germania pentru a încasa ajutoare sociale trebuie trimis înapoi”.
„Nu este treaba ministrului de Interne să fie preocupat de astfel de probleme. De ele se ocupă ministrul Muncii. Şi dacă românii şi bulgarii nu găsesc un loc de muncă în Germania şi apelează la ajutoarele sociale, ei au dreptul să stea doar trei luni. Este o regulă europeană, nu trebuie să existe avertismente în acest sens”, a subliniat Andor.

Referitor la temerile unor primari germani privind pericolul unor probleme sociale din cauza noilor veniţi şi a lipsei de fonduri, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă a făcut apel la solidaritate.
„Fac apel la solidaritate în Germania. Oraşele, aflate sub presiune, trebuie să fie sprijinite (…) Şi Bruxelles poate ajuta. Avem multe fonduri structurale”, a punctat oficialul european.

Întrebat câţi români şi bulgari ar putea veni în Germania anul viitor, comisarul Andor a estimat că numărul lor s-ar ridica la aproximativ 72.000, cu 1.000 mai mult decât în 2012.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie impun încă restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană şi-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricţiile pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare. Restricţiile vor fi ridicate în toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014.