Lansarea filmului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – 33”

202

La finalul verii 2024, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) anunță lansarea oficială online a filmului dedicat celei de-a 33-a ediții a festivalului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” (SIMN), desfășurată în luna mai a acestui an. Acest documentar de arhivă, realizat de jurnalistul Virgil Oprina, surprinde esența și diversitatea unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică contemporană din România.

Pe parcursul festivalului SIMN 33, publicul a avut ocazia să participe la o serie de concerte extraordinare, organizate în locuri emblematice din București, cum ar fi Sala Radio, Opera Națională, ARCUB, Teatrul Odeon, dar și în sălile de concerte ale Universității Naționale de Muzică din București (UNMB). Printre artiștii și ansamblurile participante s-au numărat Orchestrele și Corul Academic Radio, Orchestra Concerto a UNMB, precum și ansambluri de renume din țară și din străinătate, precum Profil, Archaeus, Couleurs, Cvartetul Arcadia și Trio Contrastes din Spania.

În 2024, festivalul SIMN își propune să exploreze noi direcții artistice, sub conducerea lui Dan Dediu, director artistic al SIMN și președinte al UCMR. Printre temele abordate se numără creațiile muzicale dedicate vocii (arii, lieduri, coruri), spectacole în formate inedite (experiment, electroacustic, cine concert), și comemorări ale unor figuri remarcabile din muzica românească, precum Mihail Andricu (50 de ani de la moarte), Cornel Țăranu (90 de ani) și Liviu Dănceanu (70 de ani).

Filmul realizat de Virgil Oprina prezintă, într-un montaj dinamic și expresiv, momentele-cheie ale acestui eveniment, oferind o perspectivă inedită asupra evoluțiilor artistice și a colaborării dintre compozitori și interpreți. Cu o experiență vastă în video jurnalism cultural, Oprina surprinde atmosfera festivalului atât din spatele scenei, cât și din fața publicului, creând o legătură autentică între artiști și spectatori. Reacțiile entuziaste ale publicului, surprinse în film, subliniază succesul acestei ediții și confirmă creșterea interesului pentru muzica contemporană în România.

Prin lansarea acestui film, UCMR continuă să promoveze inovația și diversitatea în muzica contemporană, reafirmându-și angajamentul de a aduce arta mai aproape de public și de a crea un spațiu de exprimare pentru noile creații muzicale.

Virgil Oprina este, începând cu anul 2003, realizatorul unic al filmelor festivalului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” al UCMR. Din 1990 până în prezent a desfășurat activități de video jurnalism cultural, fotografie, producție video, social media, multimedia, programe TV, interpretare muzicală, cronică muzicală, cercetare şi pedagogie de nivel universitar în domeniul Sunet Film, Istoria Muzicii, Coloană Sonoră de Film și Televiziune etc. Este membru al Uniunii Cineaștilor din România și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Pentru a viziona filmul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – 33”, accesați linkul:

Filmul SIMN 2024

https://www.youtube.com/watch?v=078SSF91sG8&t=5s

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi