La nivel global, 5 milioane de oameni au devenit milionari în timpul pandemiei

În timp ce mulți oameni săraci au devenit și mai săraci în timpul pandemiei, numărul milionarilor a crescut la nivel global cu 5,2 milioane persoane, se arată într-un raport financiar Global Wealth Report, întocmit de Credit Suisse. Autorii studiului spun că majorarea averilor arată “prosperitatea în creștere a economiilor emergente, în special China, și expansiunea clasei de mijloc în țările dezvoltate”.

În 2020, creșterea piețelor bursiere și majorarea prețurilor locuințelor au contribuit la creșterea averilor. Crearea bogăției părea a fi „complet detașată” de necazurile economice ale pandemiei, spun realizatorii studiului.

Anthony Shorrocks, economist și autor al Global Wealth Report, a declarat că pandemia a avut un „impact acut pe termen scurt pe piețele globale”, dar a adăugat că acest lucru a fost „în mare parte inversat până la sfârșitul lunii iunie 2020”. „Bogăția globală nu numai că s-a menținut constant în ciuda frământărilor, ci, de fapt, a crescut rapid în a doua jumătate a anului”, scrie Digi24.

Cu toate acestea, diferențele de avere s-au mărit în 2020, iar Shorrocks a spus că în cazul în care creșterea prețului activelor, cum ar fi locuințele, ar fi fost eliminată din analiză, „atunci bogăția globală a gospodăriilor ar fi putut scădea”, potrivit Mediafax.

De la începutul secolului al XXI-lea, numărul persoanelor cu avere cuprinsă între 10.000 și 100.000 de dolari s-a triplat, de la 507 milioane în 2000 la 1,7 miliarde la mijlocul anului 2020.

Nannette Hechler-Fayd’herbe, director pentru investiții la Credit Suisse a spus: “Nu putem nega că acțiunile întreprinse de băncile centrale și guverne pentru a organiza programe de transfer masiv de venituri, astfel încât să sprijine indivizii și cele mai afectate afaceri de pandemie, și prin scăderea dobânzilor, au reușit cu succes să evite o criză globală majoră”. Aceasta a adăugat: “Scăderea ratei dobânzilor de către băncile centrale probabil a avut cel mai mare impact”.

„Este un motiv important pentru creșterea prețurilor la acțiuni și case, iar acestea se traduc direct în evaluările noastre privind averea gospodăriilor”. Însă tot aceasta mai spune că intervențiile “au avut un cost mare”. „Datoria publică raportată la PIB a crescut cu 20 de puncte procentuale sau chiar mai mult în toată lumea”.

„Plățile generoase din sectorul public către gospodării a însemnat că veniturile suplimentare au fost relativ stabile și chiar au crescut în unele țări”, a mai spus economistul.

Foto: mirror.co.uk/