Ioana Brătuleanu: Ce trebuie să știm când împrumutăm sau ni se datorează sume de bani

305

imprumut

De ce contract în fața notarului?!

Ceea ce vă poate scăpa de multe dureri de cap este contractul în formă scrisă, semnat de către ambele părți. Dacă s-a semnat în fața notarului, e și mai bine. De ce? Pentru că se evită o procedură lungă și complicată în fața judecătorului care va decide în funcție de probele de la dosarul cauzei. În general, dacă nu aveți nici măcar un contract semnat de către cealaltă parte, o dovadă de transfer bancar ori martori, proba este cu atât mai dificilă.

De aceea biroul nostru vă recomandă să încheiați un contract de împrumut la notar, în care să specificați data la care ar trebui să vi se înapoieze banii, modalitatea și locul (țara) în care ar trebui să vi se achite respectiva sumă. De ce locul? Acesta poate avea importante efecte juridice privind instanța competentă în a judeca, cauza.

Dacă, de exemplu, doriți să împrumutați o sumă de bani din Spania, unei persoane din România și nu aveți posibilitatea de a merge în țară pentru a încheia contractul, puteți împuternici prin procură (încheiată la consulatul român din zona dumneavoastră sau la un notariat spaniol și apostilată) o persoană care să încheie contractul în numele dumneavoastră. Deși costurile notariale pentru un contract de împrumut pot presupune un cost suplimentar, aveți în vedere că sunt mult mai scăzute în comparație cu o procedură în instanță.

În concluzie, contractul încheiat în fața notarului constituie titlu executoriu atât în Spania, cât și în România și poate fi solicitată executarea lui direct, fără a fi nevoie trecerea printr-o procedură anevoioasă în instanță.

În cazul în care ați împrumutat o sumă de bani unei persoane care ulterior s-a stabilit în România, bunurile sale pot fi urmărite în România datorită instrumentelor legislative puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. Astfel, dacă aveți un contract de împrumut încheiat în fața unui notariat spaniol, se poate solicita și în România executarea lui, în funcție de bunurile avute de debitor.

Sentința și executarea la nivel internațional

Dacă s-a stabilit deja printr-o sentință judecătorească că vi se datorează o sumă de bani, aceasta constituie titlu executoriu și puteți solicita executarea pe teritoriul statului în care s-a pronunțat. Dacă debitorul este insolvabil pe teritoriul statului în care s-a solicitat executarea, bunurile sale pot fi urmărite pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană.

Cele mai întâlnite cazuri sunt cele privind pensia alimentară, când unul dintre părinți are reședința pe teritoriul Spaniei și refuză plata stabilită prin Sentință judecătorească în România. Asemenea sentințe pot fi executate pe teritoriul Spaniei fără nicio problemă.

La fel de des întâlnite sunt cazurile în care s-a realizat un contract de împrumut pe teritoriul Spaniei, iar împrumutatul se stabilește în România. Bunurile sale pot fi urmărite în România, deși sentința s-a pronunțat pe teritoriul Spaniei.

De asemenea, chiar dacă datornicul nu s-a stabilit pe teritoriul României, însă a achiziționat bunuri în țară, în Spania fiind insolvent, acestea pot fi urmărite și vândute la licitație publică în caz de neplată.

Termenul de prescripție

Un alt element foarte important ce trebuie avut în vedere atunci când aveți de recuperat o sumă de bani este termenul de prescripție. Termenul general de prescripție în România este de 3 ani, ceea ce înseamnă că aveți la dispoziție 3 ani de la data scadentă pentru a solicita executarea contractului/sentinței.

În Spania, pentru datoriile cu dată scadentă până în octombrie 2015 se aplică termenul de prescripție de 15 ani, iar pentru împrumuturile contractate după această dată, termenul de prescripție este de 5 ani.

Autor: Ioana Brătuleanu – Avocat Junior „Sarbu Abogados Madrid”

Telefon: 911.763.436 Mobil: 642.344.000

http://sarbu-abogados.eu/