Întrevederea ministrului Cristian David, cu directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, William Lacy Swing
În contextul vizitei efectuate la Geneva, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut o întrevedere cu directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, William Lacy Swing.
În cadrul întâlnirii, ministrul delegat a prezentat liniile directoare ale activităţii sale şi principalele obiectivele care orientează activitatea guvernamentală în relaţia cu românii de pretutindeni: apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor; menținerea identitatii culturale şi lingvistice a comunităţilor româneşti din străinătate; susținerea procesului de integrare a românilor în comunitățile din care fac parte în ţările de reședință şi apropierea de familiile din ţară.
Oficialul român a precizat că apariţia funcţiei de ministru delegat pentru românii de pretutindeni reprezintă o reacţie de responsabilitate a autorităţilor faţă de problematica românilor care locuiesc în afara graniţelor şi care solicită o reacţie de răspuns coordonată, integrată şi unitară la problemele cu care se confruntă, iar sarcina acestui nou portofoliu este de a coordona această reacţie de răspuns într-o manieră cât mai eficientă.
„Cele cinci direcţii de acţiune încorporează toate problemele cu care se confruntă românii din comunităţile din străinătate, iar Strategia nou creată are ca scop soluţionarea acestora printr-o abordare unitară şi integrată a relaţiei intituţionale din partea statului cu românii de pretutindeni, cu toate comunităţile mai vechi sau mai noi, istorice sau moderne”, a precizat ministrul delegat Cristian David.
Fenomenul migraţiei a ridicat diverse probleme în plan european. Pentru o gestionare bună a acestui fenomen este necesară consultarea tuturor statelor implicate în proces. În acest sens, ministrul delegat Cristian David i-a solicitat directorului general al Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, William Lacy Swing, sprijin din punct de vedere al expertizei.
Directorul general William Lacy Swing a primit cu satisfacţie propunerea oficialului român şi a opinat că ia în considerare formarea unei echipe de experţi OIM care să asigure părţii române consultanţă în domeniul migraţiei.
„Apreciez în mod deosebit faptul că România, prin dumneavoastră, a participat în mod activ la această întâlnire spre binele românilor stabiliţi în străinătate”, a afirmat directorul general OIM.
Atât ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David cât şi directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, William Lacy Swing au participat la masa rotundă pe tema „Mobilizarea Diasporei în sprijinul Dezvoltării”, organizată de Misiunea României la Geneva şi Centrul pentru Politici de Securitate din Geneva.
În cadrul discuţiilor, s-a pus accent pe importanţa angajării diasporei pentru construirea legăturii între ţările de destinaţie şi de origine în condiţiile asigurării protecţiei şi integrării sociale a minorităţilor naţionale şi a utilizării pârghiilor adecvate pentru valorificarea capitalului socio-economic al comunităţilor transnaţionale.
Totodată, a fost recunoscut rolul în creştere al asociaţiilor pentru diaspora ca partener viabil de dialog şi s-a pledat pentru reflectarea contribuţiilor diasporei în agenda de dezvoltare din următorii ani.
Ministrul delegat a prezentat în cadrul discuţiilor, paşii pe care autorităţile române i-au făcut în ultimul an pentru a menţine mai activ legătura cu comunităţile de români stabilite în străinătate, dar şi pentru integrarea acestora în societăţile în care au ales să trăiască. “Este esenţial ca pentru integrarea comunităţilor în societate să asigurăm un echilibru care să fie benefic atât pentru ţara de origine cât şi pentru ţara de destinaţie”, a precizat ministrul delegat Cristian David.
Discuţiile de la Geneva au adus o contribuţie importantă la articularea unor idei ce pot fi promovate în perspective Reuniunii la nivel înalt pentru migraţie şi dezvoltare, care va avea loc la New York în octombrie 2013.
Sursa: http://www.mae.ro/node/21722