Insulele Canare: Salvamento Marítimo a salvat 521 de migranți sosiți în patru caiace la El Hierro într-o singură zi

Salvamento Marítimo a desfășurat cu succes operațiuni de salvare pentru a veni în ajutorul a 521 de migrați care au ajuns pe insula El Hierro în patru caiace în cursul zilei de marți, 3 octombrie. În timpul după-amiezii, un alt caiac a ajuns pe insulă, transportând 280 de persoane, printre care două femei și 10 minori, toți în stare generală bună de sănătate. Acesta este cel mai numeros caiac care a ajuns pe coasta arhipelagului începând cu anul 1994, când a început ruta canariană. Celelalte două ambarcațiuni care au ajuns pe insulă în ultimele 24 de ore aveau la bord 127 și, respectiv, 91 de persoane.

În paralel, în Fuerteventura, două grupuri de câte trei ambarcațiuni diferite au debarcat în Puerto del Rosario. Prima dintre acestea a fost o barcă pneumatică salvată de Guardamar Calíope la aproximativ 45 de kilometri est de Lanzarote, cu 46 de ocupanți: 37 de bărbați, opt femei și o fetiță, toți de origine subsahariană.

Deși operațiunea de salvare s-a desfășurat în apropierea insulei Lanzarote, cei 46 de supraviețuitori au fost transportați la Fuerteventura, având în vedere că resursele primului punct de primire din Arrecife erau depășite în urma celor aproape 380 de sosiri de luni, 2 octombrie, fiind necesară amenajarea unei tabere în port. Cei 79 de supraviețuitori, provenind din regiunile subsahariane sunt ocupanții celor două ambarcațiuni salvate de remorcherul olandez Vos Pace în apele sub responsabilitatea salvării maritime marocane, în nordul Tarfaya. Aceștia au ajuns în Puerto del Rosario după ce o parte dintre ei s-au revoltat și au amenințat echipajul remorcherului. Nouă dintre aceștia au fost arestați de Garda Civilă pentru infracțiunea de piraterie.

Resursele din cadrul Centrului Temporar de Primire a Străinilor, instalat provizoriu în Puerto Naos, Arrecife (Lanzarote), sunt depășite, iar autoritățile au luat decizia de a demonta centrul și de a transfera aproximativ 150 de migrați la centre din Las Palmas de Gran Canaria și Tenerife.

De asemenea, se va proceda la transferarea în aceste insule a altor 90 de migrați care primesc asistență provizorie în cadrul Centrului Temporar de Primire a Străinilor din Arrecife, amplasat în apropierea comisariatului de poliție.

Primarul din Arrecife, Yonathan de León, a avertizat cu privire la depășirea resurselor destinate primirii migraților ajunși în Lanzarote și a solicitat Guvernului central să adopte măsuri urgente pentru a remedia situația. În același context, președintele Canare, Fernando Clavijo, a anunțat că va aborda problema în cadrul întâlnirii sale cu vicepreședinta Guvernului, Teresa Ribera, insistând asupra necesității unui comandament unic în domeniul imigrației și cerând implementarea de soluții pentru a gestiona creșterea sosirilor de ambarcațiuni în insule.

Această creștere confirmă predicțiile conform cărora, odată cu instalarea vremii calme, va avea loc o creștere semnificativă a sosirilor.

Sursă informații și foto: RTVE