Inițiativa74 – Un proiect prin care românii își doresc schimbarea spre bine
Nicolae Ștefănuță este coordonatorul proiectului Inițiativa74. Este sibian și de nouă ani locuiește la Bruxelles, lucrând în sfera politicilor publice ale Uniunii Europene. Astfel se descrie principalul emancipator al proiectului care vrea să aducă mici, dar evidente schimbări în România.
Cu un început timid, proiectul Inițiativa74 a strâns deja peste 20.000 de semnături de la românii din toată lumea. În patru cuvinte, i74 are drept scopuri: transparență, seriozitate, responsabilitate și atenția pentru românii din diaspora. Nicolae Ștefănuță împreună cu toți voluntarii implicați în Inițiativa74 cheamă românii la vot și explică într-un spirit pozitiv și luptător ce reprezintă această implicare pentru toți românii din țară și din diaspora.
Cum a apărut ideea Inițiativa 74?
i74 a apărut ca idee a unor oameni preocupați să facă ceva concret pentru România. Cu toții am ieșit în stradă pentru Roșia Montană, la fel și în urma tragediei de la Colectiv. În ambele cazuri am simțit că abuzul trebuie oprit printr-un demers legislativ și inițiativa cetățenească este o modalitate prin care lucrurile pot fi luate în mâini de cetățeni atunci când politicul se opune. Am rămas însă cu ideea și ne-am zis: dacă ar fi să schimbăm ceva în țara asta ce am schimba? Și am ajuns la răspunsul: regulile jocului, felul în care e organizată democrația.
Cine sunt membrii constitutivi ai acestei idei?
Suntem 21 de membri ai Fundației CAESAR, un for care reunește talente și expertiză din noua generație. Conform legii, am format un comitet de inițiativă la notar și am pus cap la cap un proiect de lege 100% al cetățenilor. Suntem o echipă de români atât din diaspora cât și de acasă.
100.000 de români in Parlament! Cum s-ar realiza practic propunerea și votarea unei legi prin implicarea efectivă a cetățenilor români?
Propunerea vine de la 100.000 de oameni și ajunge la vot tot în Parlament. Veți spune: și atunci care e sensul? Sensul este că vorbim cu atâți cetățeni și că împreună ducem o lege spre Parlament. Ei nu o vor putea ignora și ne vom asigura că nu vor ignora propunerea noastră legislativă.
Cum se poate vota?
Este vorba de semnături, care trebuie date direct pe hârtie. Din păcate opțiunea internet este absolut imposibilă conform legii actuale. Așa că este foarte important să ajungem la cât mai mulți oameni, direct și prin voluntari.
Au mai existat alte asemenea idei în trecut sau e prima inițiativă de acest gen în România?
Da, în 6 rânduri, însă fără sorți de izbândă. Noi dorim ca i74 să meargă până la capăt. Nu doar pentru noi, ci pentru oameni și pentru acei cetățeni care au încercat în trecut să ducă acțiunea civică până la un bun sfârșit care înseamnă schimbare de legi, schimbare în bine.
Dacă se aprobă această strategie, putem vorbi de o schimbare a sistemului de stat al țării?
Cred că ar fi o afirmație îndrăzneață. Dar dacă schimbăm împreună un ansamblu de lucruri – de exemplu folosim inițiative cetățenești, înființăm noi partide, introducem posibilități de participare interactive și directă la viața democratică.
Este România pregătită să se aventureze într-un efort colectiv?
Românii sunt foarte pregătiți de schimbare în bine. Românii sunt gata să fie parte din acea schimbare. Eu cred foarte mult în puterea și responsabilitatea fiecăruia de a face parte din schimbare.
Ce reacții ați avut până acum la această propunere din partea românilor de rând? Dar din partea înalților țării noastre?
Românii au fost foarte favorabili până acum. Am fost acasă în perioada Sărbătorilor și 9 din 10 români cu care am vorbit au semnat. Credeam că lumea va fi mai resemnată, mai lipsită de interes, însă faptele m-au contrazis: oamenii sunt plini de speranță, de dorință de schimbare.
Liderii politici nici ei nu sunt indiferenți. Am fost curtați de diverși politicieni care au spus: ce rost are să vă pierdeți timpul în stradă, ne dați nouă propunerea și o introducem noi. Am spus: mulțumim mult, însă nu acesta este scopul unei inițiative a cetățenilor. Avem nevoie de votul parlamentar numai într-o a doua fază, după strângerea semnăturilor.
Cum i-ați îndemna pe români la vot?
România, se poate. Împreună, putem. Veți putea privi în urmă și spune: am făcut o chestie ce nu s-a mai făcut niciodată în România. Șansele erau mici, dar m-am implicat oricum. Am schimbat Parlamentul României!
Toți românii interesați de evoluția acestui proiect sau chiar de implicarea în Inițiativa74 se pot pune în contact cu membri acestei inițiative prin intermediul paginii de internet www.i74.ro
Un interviu realizat de Livia Velnic – Reporter Occidentul Românesc pentru Catalonia