Independenţa Cataloniei ar însemna ieşirea regiunii din zona euro

independencia-cataluna-efe

Dacă regiunea Catalonia va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro şi probabil din Uniunea Europeană, a declarat luni guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde.

Incertitudinile şi tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de duminică, 27 septembrie, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenţei, afectează băncile catalane şi spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilităţile de la Banca Centrală Europeană.

Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, 25 septembrie, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.

Avertismentul a avut loc în condiţiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiştii catalani sunt pe cale să obţină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas.

„Ieşirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit”, a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.

Şeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale aşteptate să aibă loc la sfârşitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală.

Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esenţiale pentru recâştigarea încrederii pieţelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creşterii puternice a costurilor de finanţare.

Partide de opoziţie precum formaţiunea de stânga Podemos, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, şi Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câştigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.

Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1% faţă de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.