„În Madrid, dacă ești bun în ceea ce faci, nu contează ce naționalitate ai”

De la balconul biroului său din Madrid, Ioana privește cu optimism luminile capitalei spaniole. Curajul, ambiția și profesionalismul ei au adus-o unde se află acum și o vor duce și de acum încolo înspre noi realizări, personale și profesionale. Ioana Brătuleanu (33 de ani) se numără printre puținii avocați români care îi concurează pe spanioli la ei acasă: și-a deschis aici propriul birou de avocatură și practică, cu succes, drept internațional privat, atât în Spania, cât și în România.

Ioana este din Iași și a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. De când era copil, își dorea să devină judecător sau procuror, așa că studiile de Drept au fost alegerea firească. Însă practica la diferite instituții și birouri, în timpul facultății, a convins-o să se îndrepte spre avocatură. „Dreptul internațional privat mi-a atras atenția în timpul masterului de Drept European, pe care l-am urmat tot la Iași, în cadrul aceleiași universități. Lucrarea mea de disertație a fost pe tema familiei în dreptul internațional privat”, rememorează Ioana. În perioada masterului, a beneficiat de două burse Erasmus în Spania: una de studiu la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Insulele Baleare și alta de practică, în Madrid. „Mi-am dorit mult să trăiesc experiența studentului Erasmus, dar nu am plecat cu gândul de a rămâne în Spania. Odată ajunsă aici însă am descoperit Dreptul spaniol și mi-a plăcut foarte mult, astfel că am decis să îmi echivalez studiile și să urmez Masterul de Acces în Avocatură la Facultatea de Drept din cadrul Universității Complutense din Madrid”, spune tânăra avocată.

„Mi-a plăcut organizarea sistemului de justiție spaniol și am simțit că aici pot face performanță”

Ce anume a convins-o pe Ioana să rămână în Spania și să dea aici examenul de acces în barou? „Organizarea sistemului juridic spaniol, solemnitatea ședințelor de judecată, dar și faptul că am simțit că aici pot face performanță în sala de judecată”, explică ea. Atât familia, cât și prietenii i-au primit cu bine decizia, iar examenul de barou l-a luat cu brio. Limba nu a fost o provocare pentru Ioana, deoarece studiase spaniola timp de patru ani în liceu și obținuse certificatul DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) de la Institutul Cervantes. „Provocarea a fost să lucrez și să urmez în același timp cursurile la zi ale Masterului de Acces în Avocatură la una dintre cele mai exigente facultăți din Spania. Cerințele erau mari, profesorii foarte severi, iar timpul limitat. Eram singura studentă româncă din grupă, iar colegii spanioli mă apreciau pentru notele obținute, având în vedere că lucram după-amiezile la un birou de avocatură”, își amintește Ioana. Dorința de a avea cât mai curând biroul ei, ca avocat colegiat, a motivat-o să exceleze, astfel că în 2018 Ioana Brătuleanu a înființat Brilaw Abogados – birou de avocatură specializat în drept internațional privat.

„Avocatura e o profesie complexă. A fi avocat nu se limitează la a prezenta cereri de chemare în judecată și de a susține procese, ci trebuie să fii un bun vânzător, pentru ca oamenii să te cunoască și să te aleagă; un bun psiholog, pentru a-i oferi clientului liniștea și încrederea de care are nevoie; un specialist foarte bine format, care să fie la curent cu toate modificările legislative și jurisprudențiale în materie pentru a putea susține speța cu succes; un bun manager și contabil, pentru ca biroul să funcționeze din punct de vedere economic. Așadar, înființarea biroului în Spania nu a fost ușoară, dar a fost un vis pentru care am muncit din greu și care îmi oferă acum o satisfacție enormă. Fac cu drag ceea ce îmi place, am investit toate resursele și forțele în acest birou și investesc în continuare. Dezvoltarea profesională pe parcursul carierei de avocat este continuă: particip de câte ori îmi permite timpul la cursuri, conferințe sau seminarii pe materiile de care mă ocup.”

Provocarea ulterioară deschiderii biroului propriu a fost performanța. „În Madrid sunt de trei ori mai mulți avocați decât în toată România. Și sunt foarte buni. Foarte mulți dintre ei. Așa că aici nu poți rezista decât dacă faci performanță. Colegiul de avocați ne ajută, ne pune la dispoziție cursuri, facilități, totul e mai ușor din punct de vedere administrativ decât în România, dar nimeni nu rămâne pe piață dacă nu este bun”, explică Ioana. Pentru a se face cunoscută, ea a început să acorde consultanță gratuită pe Facebook, pentru cetățeni români cu diverse solicitări. Seriozitatea și buna-pregătire a cazurilor i-au adus apoi recomandări, iar așa a crescut biroul său de avocatură. Acum Ioana are atât clienți români, cât și spanioli sau de alte naționalități. „Madridul este o societate foarte deschisă. Nu am avut și nu am niciun fel de probleme pentru că sunt româncă. Aici, dacă lucrezi bine, nu interesează pe nimeni ce naționalitate ai”, spune tânăra avocată.

Ioana vorbește cu multă pasiune despre cazurile sale, unele dintre ele extrem de complexe și complicate. „În civil, probele sunt totul. Dacă ai probe care să demonstreze ceea ce susții, atunci șansele să câștigi sunt mari. Dar ca avocat pe civil nu este suficient doar să cunoști legislația foarte bine. Trebuie să fii și inventiv, să gândești în afara cutiei, să găsești acele soluții aplicabile clientului pe care îl reprezinți. Spre exemplu, am avut un caz foarte interesant, cu un apartament dintr-o clădire veche din centrul Madridului. Baia acestuia s-a prăbușit din cauza deteriorării bârnelor de lemn din structura clădirii, iar asociația de proprietari a realizat reparațiile necesare. Ulterior, a imputat suma pentru ele proprietarei, spunând că umiditatea care ar fi afectat lemnul a apărut din cauza neglijenței chiriașilor temporari ai acesteia (apartamentul era listat pe Airbnb). Noi am demonstrat în instanță că prăbușirea acelei părți de clădire s-a produs nu din cauza umidității de la cabina de duș, ci din cauza cariilor. Acest fapt a fost atestat de un expert și susținut de dovezi care au arătat că în alte apartamente din clădire lemnul fusese tratat împotriva cariilor, dar în acesta, nu. A fost o judecată splendidă din punct de vedere tehnic, iar soluția a fost în favoarea clientei mele”, își amintește Ioana Brătuleanu.

„Îmi iubesc țara, dar viitorul meu profesional este în Spania”

Practicând drept și în Spania, și în România, Ioana vede diferențele dintre cele două sisteme. În Spania, susține ea, legislația este mai clară, mai ordonată, iar sistemul mult mai organizat. „Aici nu mergi la instanța de judecată toată-ziua-bună-ziua, ca să faci act de prezență și să obții o amânare pentru că lipsesc te-miri-ce documente. În Spania termenul de judecată se stabilește când dosarul este deja complet. Nici nu se admit probe de ultim moment, trebuie să fie o situație absolut excepțională pentru asta! Iar termenul de judecată are dată și oră fixe. În România, chiar dacă acum avem ore fixe, tot se citează mai multe cauze odată și este prea multă lume în sala de judecată. Iar majoritatea cauzelor se amână. Sistemul românesc nu este deloc practic. Plus, toată lumea poate intra în sală. Și în Spania există principiul publicității ședințelor de judecată, dar nu intră oricine oricând vrea. Trebuie să ceri permisiunea judecătorului pentru a asista. Când e vorba de chestiuni pe dreptul familiei, acesta cere acordul părților implicate. Iar la minori nu se permite prezența străinilor. În România, la un proces de divorț în instanță, vedem toți cum se spală rufele murdare în public, din păcate”, mărturisește Ioana.

Din punctul ei de vedere, o legislație mai clară, mai organizată și mai puțin stufoasă ar schimba lucrurile și în România: „Și nu atât de multe termene inutile de judecată! Evident, încarcă judecătorii. Aici, o instanță are patru – cinci cauze pe zi. În România, au și 80! Este clar că nu poți avea 80 de pronunțări într-o săptămână.” În plus, exemplifică avocata, în Spania documentele se depun printr-o platformă electronică, nu este nevoie de deplasarea fizică la registratură. Iar numai când dosarul este complet pregătit se poate vorbi de înfățișări în fața completului de judecată. În perioada de vârf a pandemiei, procesele s-au desfășurat on-line, pe Zoom, iar tehnologiile moderne sunt din ce în ce mai mult îmbrățișate de sistemul de justiție spaniol. „Vorbim deja de existența inteligenței artificiale capabile să analizeze toată jurisprudența aplicabilă într-o speță și să spună dacă speța va avea câștig de cauză ori nu. În aceste condiții, colegiul de avocați pune mare accent pe instruirea noastră înspre utilizarea tehnologiei în meseria practicată. Biroul fizic nu mai este necesar, important este să fii prezent virtual. Sunt avocați în Madrid care pun filmulețe pe TikTok, există o promovare acerbă pe Twitter, Instagram. Și, totodată, profilul clienților se schimbă. Oamenii vor ca totul să meargă rapid, de pe telefon, iar ei să fie acasă ori în mașină ori în vacanță. Ne folosim mult de videoconferințe și încercăm să limităm prezența fizică. Sincer, biroul meu fizic de aici, din Madrid, e doar o dorință a mea, nu o necesitate”, spune Ioana Brătuleanu.

„În Spania, a fi avocat din oficiu este o mare responsabilitate și trebuie să fii foarte bine pregătit pentru asta. Răspunderea asumată este foarte mare. Dacă nu te comporți exemplar, clientul poate depune o plângere împotriva ta și poți fi dat afară din această ramură a avocaților din oficiu.”

Ioana și-a lăsat familia și prietenii în România, pentru a-și crea un viitor profesional în Spania. Merge des acasă, preia cât de multe cauze poate, dar spune că lipsa infrastructurii în România este un impediment major. „Aș prelua chiar mai multe cauze și în țară, dar cheltuielile de deplasare devin foarte mari pentru client și, din cauza lipsei autostrăzilor, a conexiunilor rapide, vorbim despre mult timp pierdut doar cu transportul. Nu știu de ce suntem în situația aceasta de atâta timp, de a nu avea infrastructura necesară, pentru că fără ea nu văd cum ne putem aștepta să ne dezvoltăm. Așa că mă bucur de prieteni și familie când ajung acasă și îi văd, aș petrece mai mult timp cu ei, România este foarte frumoasă și mi-e foarte dragă, dar nu mă simt în siguranță acolo din punct de vedere al traficului, spre exemplu și nu văd posibilă o creștere pentru mine, ca profesionist”, explică avocata.

Pe lângă activitățile comunității românești din diaspora spaniolă în care se implică în măsura timpului disponibil, Ioana Brătuleanu oferă românilor diverse sfaturi juridice, prin articolele de presă tematice, pe care le realizează lunar. „Viitorul meu rămâne în Spania, dacă îmi voi întemeia o familie, aici va fi, cu siguranță. Iar, din punct de vedere profesional, sper să pot extinde biroul de avocatură în mai multe țări de pe teritoriul Uniunii Europene. Viitorul avocaturii europene este tot mai mult legat de on-line, de conectivitate și reprezentare virtuală, astfel că văd doar posibilități de creștere în anii următori”, zâmbește cu încredere tânăra avocată.

Un material realizat de: Camelia Jula, jurnalist Occidentul Românesc

Material video și montaj: Raúl Sánchez Costa 

Articol multimedia publicat în cadrul proiectului Stars4Media – „Connecto: Towards European Values Through Digital Media. The Live Streaming Hub”