ICR Madrid susţine participarea României în cadrul proiectului „Europa 25“
ICR Madrid susţine participarea României în cadrul proiectului „Europa 25“, dedicat aniversării a 25 de ani de la căderea zidului Berlinului
Andrei Pandele şi Florin Andreescu expun la Castell de Montjuïc, Barcelona
Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Consulatului General al României de la Barcelona, susţine participarea românească în cadrul proiectului „Europa 25“, organizat de Primăria din Barcelona şi dedicat aniversării a 25 de ani de la căderea zidului Berlinului. Expoziţia „România Flaskback“, realizată de Andrei Pandele şi Florin Andreescu, va putea fi vizitată la Castell de Montjuïc până pe 11 ianuarie 2015. Vernisajul are loc miercuri, 1 octombrie, la ora 18.00.
Expoziţia „ România Flaskback“ surprinde un portret al societăţii româneşti din ultimii ani ai dictaturii comuniste şi emotivitatea şi dramatismul revoluţiei populare din decembrie 1989.
„Acum 25 de ani, în anul 1989, odată cu căderea zidului din Berlin, Uniunea Sovietică a început să înainteze către dezmembrare (1991). Popoarele din Europa Centrală şi de Est, dominate de sistemul comunist sovietic au pornit procesul eliberării şi transformării în state democratice. În acest context, societatea românească s-a răsculat împotriva dictaturii din Republica Socialistă România. Guvernul român, axat pe cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu şi al clanului familiei sale, a fost singurul care a acţionat cu violenţă împotriva populaţiei, în momentul prăbuşirii sale.“ – se menţionează în prezentarea expoziţiei.
Fotografiile alb-negru realizate de arhitectul şi fotograful Andrei Pandele reprezintă un material inestimabil pentru înţelegerea sistemului comunist din România. Imaginile sale, obţinute clandestin şi cu mari riscuri, surprind, începând din 1970, o perioadă de mari schimbări traversate de România sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu: pe de o parte transformările arhitecturale, pe de altă parte momentele de zi cu zi ale oamenilor.
Fotografiile lui Florin Andreescu compun un mozaic alb-negru complex al istoriei recente a României, de unii parţial uitată, cu sau fără voie, de alţii necunoscută. Imaginile sale prezintă scene necosmetizate de talciocuri şi bazaruri, de la munca din uzine sau de pe câmp, de persoane simple de la sate, de şoimi ai patriei urmând programul strict de grădiniţă.
Primăria din Barcelona organizează proiectul „Europa 25“ între septembrie 2014 şi ianuarie 2015 cu ocazia aniversării a 25 de ani de la căderea zidului din Berlin. Programul cuprinde, alături de un ciclu de expoziţii, dezbateri şi un omagiu adus ex-preşedintelui ceh Václav Havel. Dintre expoziţii amintim „Căderea imperiului“, realizată de cunoscutul reporter Ryszard Kapuściński, care prezintă imagini din anii 1989-1991 din republicile fostei Uniuni Sovietice, expusă la Centrul de Imagine La Virreina; „Wir sind das Volk!“ (Noi suntem poporul) – o serie de acţiuni artistice propuse în Centrul de Artă Contemporană Fabra i Coats pentru a evidenţia simbolul cultural şi politic al zidului din Berlin, cu participarea lui Ignasi Blanch şi a artistului berlinez Thierry Noir; „Letonia. Lupta pentru libertate“, expusă la Capella de Santa Àgata, analizează procesul care a dus la recăpătarea independenței de către Letonia în 1991; expoziția „Ungaria: fisura din Cortina de Fier“, cu fotografii de Ernő Horváth, poate fi vizitată la Centrul Cultural El Born.