„Săptămâna limbilor europene” la Mdrid

12

Joi, 27 septembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Camões din Madrid și Forumul Cultural Austriac prezintă, la sediul său, o serie de scurtmetraje premiate în cadrul proiectului „Săptămâna limbilor europene”. Din partea României, va fi prezentat scurtmetrajul Megatron de Marian Crișan, care a primit Premiul Palme d´Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2008 și Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm, în 2008.

Promovarea culturii ca bază pentru coexistența în Europa este tema ediției din acest an a proiectului „Săptămâna limbilor europene”, ajuns la cea de-a III-a ediție și organizat de clusterul EUNIC Spania, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Spania pentru a promova limba și cultura țărilor participante. Acest eveniment sărbătorește diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene și, în același timp, marchează 26 septembrie, dată la care se sărbătorește Ziua internațională a limbilor europene, se precizează într-un comunicat ICR..

În acest an, întâlnirea cu limbile europene este prezentată într-un format nou și interesant care constă în sesiuni de speak-dating în germană, cehă, esperantă, estonă, franceză, cipriotă greacă, maghiară, italiană, lituaniană, polonă, portugheză și română.

Programul activităților din acest an se va extinde, pentru prima dată, și la Segovia, în cadrul Festivalului de Film Hay (10-23 septembrie), unde vor fi prezentate activități și proiecte sub tema „Trăind împreună în Europa: Trecut, prezent și viitor“.

Clusterul EUNIC Spania funcționează din 2008, când a fost înființat de Alianța Franceză, British Council, Centrul Ceh din Madrid, Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Iberoamerican din Finlanda și Institutul Italian, cu scopul de a organiza proiecte culturale  orientate spre problemele sociale actuale și de a crea un  spațiu de reflecție asupra culturii, în favoarea unei culturi vii, tolerante și deschise în Spania, Europa și în lume. Lista institutelor afiliate la EUNIC Spania conţine în momentul de faţă 21 de membri.