„I should have done better…” – Strigătul tăcut al părinților în fața adolescenței digitale

873

Există o replică în serialul-document „Adolescence” care nu se uită ușor. Nu pentru că e spectaculoasă, ci pentru că e umană până la capătul durerii: „I should have done better”, spune tatăl lui Jamie, băiatul de 13 ani care, aparent din senin, ucide o colegă. Nu e doar un verdict târziu, e o confesiune care, poate fără voie, deschide cutia Pandorei: Ce n-am văzut? Ce n-am făcut? Ce ar fi trebuit?

Această întrebare nu e doar a unui tată fictiv. E a fiecărui părinte care trăiește cu anxietatea invizibilă a acestor vremuri în care copilul lor poate fi sedus, remodelat, radicalizat de o lume digitală fără chip, fără glas, dar cu algoritmi care știu exact unde să apese.

Adolescența ca teritoriu minat

Adolescența e un pământ mișcător. E vremea în care copilul devine o interogație ambulantă: Cine sunt? Ce valorez? Cine mă vede? Dacă nu găsește răspunsuri clare în jur – acasă, în școală, în comunitate – va căuta în altă parte. Iar „altă parte” este, tot mai des, internetul.

Acolo nu există pauze, nu există nuanțe. Există răspunsuri rapide, idei ferme, comunități care îți spun ce e „corect” să crezi, cui să te opui, pe cine să disprețuiești și de ce. Acolo nu e nevoie să îți expui vulnerabilitatea – din contră, e încurajată o versiune dură, netedă, eficientă a sinelui. Exact ceea ce Jamie găsește în „manosferă” – acel spațiu virtual unde băieții devin bărbați prin ură, dispreț și superioritate falsă.

Masculinitatea toxică: o armură prea grea

Pentru mulți băieți, masculinitatea devine un rol, nu o realitate. E un costum pe care trebuie să-l porți impecabil: puternic, invulnerabil, dominant. Emoțiile nu-și au locul, fragilitatea e o rușine, empatia e o slăbiciune. Și atunci, ce se întâmplă cu un adolescent care suferă, care se simte respins, care nu se regăsește în propria piele? În lipsa unui spațiu sigur unde să se exprime, se va ascunde. Iar uneori, se va înfuria.

„Puterea” promovată în manosferă e o simulare a valorii personale – dar pentru un tânăr nesigur, ea poate părea salvatoare. Când realitatea e greu de suportat, iluzia devine adăpost.

Ce pot face părinții?

Să fim clari: nu există rețete. Nici butoane secrete care „resetează” un adolescent. Dar există repere. Și există prezență.

Ascultarea fără judecată. Adolescenții nu vor doar răspunsuri. Vor să știe că întrebările lor nu sperie. Că pot fi confuzi, furioși, triști – și totuși iubiți.

Dialogul real. Nu despre „ce note ai luat?”, ci despre cum te simți, ce te neliniștește, ce ți se pare nedrept în lumea asta. Adevăratele conversații încep când adultul nu mai vrea să aibă dreptate, ci să înțeleagă.

Modelul viu. Băieții nu devin bărbați doar privind tutoriale sau citind forumuri. Devin privind adulți autentici, empatici, care știu să-și recunoască greșelile, să-și exprime emoțiile și să-și asume limitele.

Școala ca spațiu de construcție, nu doar de performanță

Școala ar putea fi una dintre cele mai puternice ancore. Dar nu atunci când e doar un loc de note și teme. Ci atunci când devine un spațiu de reflecție, de exprimare, de conectare. Cluburi de dezbateri, ateliere de dezvoltare personală, ore în care vulnerabilitatea nu este taxată – toate acestea pot fi punți de salvare pentru adolescenți care altfel se simt singuri, neînțeleși sau excluși.

Internetul nu e dușmanul – ignoranța, da

Nu putem închide ecranele, dar putem deschide ochii. Algoritmii nu gândesc, dar pot fi învățați. Tinerii pot fi formați să gândească critic, să compare surse, să pună întrebări. Nu e vorba despre a le interzice, ci despre a-i înzestra cu filtrul interior care le permite să distingă între influență și manipulare.

„I should have done better…” – o vină care doare, dar care poate deveni acțiune

Vinovăția tatălui lui Jamie nu e doar un final de episod. E începutul unei reflecții. Poate că „ar fi trebuit să fac mai mult” nu e doar o lamentație, ci o chemare. Să fim mai prezenți. Mai atenți. Mai sinceri. Mai umani.

Adolescența e o punte fragilă între copilărie și adult. Dacă nu o susținem, ea nu dispare – se prăbușește. Iar uneori, odată cu ea, și copiii noștri.

Dar dacă învățăm să fim alături de ei, fără măști, fără dogme, fără frică, poate că următorul Jamie va găsi în lume o întrebare mai blândă decât „Cine ar fi trebuit să fiu?” Va descoperi, poate, că este deja suficient, exact așa cum este.

Un material realizat de:
Prof. Irina Georgescu Söva (California/USA), Redactor – Occidentul Românesc
Imagini: timelinedaily.com, Freepik