Grecia și Croația așteaptă turiştii străini în iulie, doar pe bază de „pașaport de sănătate”

Grecia și Croația se pregătesc să-și întâmpine turiştii străini în luna iulie, dar sosirile nu vor fi din toată lumea, aşa cum era în fiecare an. Cele două destinații favorite pentru mulți vizitatori, vor controale și asigurări că străinii care vor veni în vacanță în această vară, nu sunt infectați cu noul coronavirus, scrie BBC.

Ministrul grec al turismului, Charis Theocharis, a declarat pentru BBC, că turiștii străini vor avea nevoie de un document oficial din țara de origine, „pașaport de sănătate”, care să ateste că cei care vor vizita Grecia, nu sunt infectați cu COVID-19, regulă care va fi valabilă și la ieșirea acestora din țară.

Sunt în derulare discuţii la nivelul UE pentru determinarea modurilor în care cetăţenii blocului comunitar îşi vor putea efectua vacanţele anuale în 2020, a declarat ministrul elen al Turismului.

„Deschiderea frontierelor este ceva ce trebuie discutat cu experţii din sănătate şi sperăm că vor fi de acord cu o deschidere graduală. Avem ca obiectiv luna iulie pentru primirea turiştilor, dar ei nu vor putea veni din orice destinaţie”, a explicat Theocharis.

Cea mai mare provocare pentru Grecia, dependentă de turism, va fi să stabilească exact cine şi cum va putea intra în ţară.

Sezonul turistic din acest an va dura doar trei luni, în perioada iulie-septembrie, a explicat Theocharis, adăugând că, dacă evoluţiile sunt pozitive, în perioada octombrie – noiembrie s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti în Grecia.

La rândul lor, croații vor cere adeverințe de sănătate, și în plus, vor să creeze coridoare turistice. Un prim exemplu va fi pentru turiștii cehi, care călătoresc, tradițional, în număr mare, în Croația.