Google devine cea mai mare companie listată din lume

sigla google curs

Alfabet, compania holding ce deţine Google a devenit luni, 1 februarie, cea mai mare companie din lume, depăşind în valoare gigantul Apple în urma publicării raportărilor financiare aferente anului 2015, care au fost foarte bune şi care au surprins pozitiv investitorii.

Ieri, Alfabet a publicat rezultate financiare peste aşteptări ceea ce a dus la creşterea valorii de piaţă a companiei la aproape 565 mld dolari, depăşind valoarea Apple de 539 mld dolari. Profitul pe acţiune raportat (EPS) a fost de 8.67 dolari, cu 2 dolari mai mult decât în urmă cu un an. Şi veniturile companiei au înregistrat creşteri puternice totalizând 21.33 Mld dolari, cu 18% mai mult decât valoarea din anul precedent.

Google şi-a schimbat anul trecut structura, înfiinţând o companie Holding – Alfabet – pentru a creşte transparenţă în rândul investitorilor.
Business-ul principal al companiei a fost şi rămâne oferirea de servicii de căutare (motorul de căutare Google) iar principala sursă de venit o reprezintă reclamele plătite pe Google.
Însă, compania este implicată în multe alte proiecte (maşini care se conduc singure, inteligenţă artificială, etc), multe dintre ele fiind investiții riscante motiv pentru care a fost necesară separarea afacerii principale de toate afacerile secundare. Din acest motiv a fost creeată compania Alfabet, care deţine Google (afacerea principală) dar şi toate companiile secundare ce investesc sau încearcă să dezvolte noi tehnologii. Continuarea aici