Franța: Reţea de trafic cu tractoare furate, destructurată după arestarea a nouă români

23

5555

Nouă români, suspectaţi că sunt implicaţi într-o reţea de trafic cu tractoare furate, au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni de anvergură europeană efectuate în comun în Franţa, Spania şi România, a anunţat miercuri Jandarmeria franceză.

Potrivit postului francez, prejudiciul se ridică la suma de 3,2 milioane de euro. În total, 42 de tractoare noi au fost furate, în perioada aprilie 2012- noiembrie 2013, şi modificate în vederea vânzării la jumătate de preţ. Unele dintre vehicule au fost descoperite în Germania, dar şi în Ungaria şi România, relatează postul Europe1 în pagina electronică.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, cetăţeni români cu domiciliul în Spania veneau în Franţa pentru a comite furturile. Ei operau în principal în concesiunile John Deere. Tractoarele furate erau urcate în camioane de tip semiremorcă, aduse în apropierea locurilor de unde erau furate.

Echipa respectivă revenea în Spania, iar camioanele încărcate plecau spre Europa de Est, în principal către Ungaria. Acolo, altă parte a organizaţiei infracţionale le „machia” în vederea vânzării.

Ancheta a fost lansată în urmă cu aproape un an, în martie 2013, şi a permis identificarea majorităţii suspecţilor. Autorităţilor spaniole şi ungare li s-a solicitat să oprească un „fenomen infracţional în plină creştere” pe teritoriul Franţei.

O operaţiune „globală” s-a desfăşurat, concomitent, pe 21 ianuarie, în România, Spania şi Franţa, în prezenţa unor anchetatori francezi din cadrul Secţiei Cercetări de la Limoges.