Folclor, bucate alese și multă voie bună la Festivalul „Doina Mureșului” din Coslada (Madrid)

248

Recinto Ferial, Calle de la Rioja din Coslada, este locul unde, duminică, 7 mai a.c., s-au întâlnit mii de români din provincia Madrid, pentru a participa la prima ediție a Festivalului „Doina Mureșului”, un eveniment organizat în premieră, de către Asociația „Mureșul” (președinte Adrian Bengean) în colaborare cu Primăria din Coslada și sponsorizat de cunoscutul brand de produse tradiționale din Spania, Carmangeria Românească.

Pe lângă spectacolul de muzică populară care a durat pe tot parcursul zilei, nu au lipsit mititeii proaspeți, preparați din carne de pui, vită și porc, cârnați de curcan,  pregătite pe grătare cu jar de către o echipă de la fabrica de mezeluri din Zaragoza (locul unde se prepară produsele tradiționale Carmangeria Românească, un brand recunoscut și foarte apreciat, atât de românii din Spania cât și de spanioli).

Peste patru mii de oameni, români și spanioli, au asistat la spectacol, au cântat şi dansat alături de soliştii invitaţi. Rând pe rând, pe scenă a urcat Emilia Ghinescu, Suzana Toader, Felician Nicola, Constantin Moroca și Formația Ioan Marcu, soliști care au încântat publicul cu melodii polpulare îndrăgite din toate regiunile României.

Atracția manifestării din Coslada a fost, și de data aceasta, doi berbecuți la proțap, „tăiați, curățați, și lăsați mai multe zile la macerat într-un baiț cu mirodenii speciale” pregătiți după rețete de odinioară, pe care Martin Mezin (directorul fabricii de mezeluri din Zaragoza) le-a moștenit de la înaintașii săi, originari din zona Banatului. E important de menționat faptul că, specialitățile din carne, brandul Carmangeria Românească, sunt realizate în cea mai modernă și mai mare fabrică de mezeluri din comunitățile românești din străinătate, realizată după importante norme europene, și aparține familiei Mezin (Dana și Martin) din Zaragoza, regiunea Aragon din Spania.

Conform declarației președintelui Asociației „Mureșul”, Adrian Bengean, evenimentul românesc de la Coslada „a reușit să adune laolaltă mii de români care trăiesc și muncesc în zona Madridului, pentru a se bucura împreună de muzică populară, joc și bucate alese „de acasă”, dar și un moment special de promovare și cunoaștere a culturii și tradițiilor românești în societatea spaniolă.”

Redacția OR