Financial Times: „Românii au de gând să prindă rădăcini în Spania”
Numărul românilor din Spania a crescut chiar după ce această ţară s-a scufundat într-o gravă criză economică, în urmă cu şase ani. Acesta a scăzut uşor anul trecut, însă comunitatea în sine a rămas remarcabil de stabilă. Experţii arată că revenirea acasă nu îi atrage foarte mult pe români, întrucât salariile reprezintă acolo doar o parte din cele primite în Europa Occidentală. Dar nu există nici vreun semn către un exod către Marea Britanie sau alte state europene, tulburate de temeri legate de migraţia românilor şi bulgarilor, relatează Financial Times.
Un sondaj recent efectuat în Madrid a indicat faptul că numai 4% dintre români erau dispuşi să plece din Spania într-o altă ţară, în vreme ce procentul se ridica la 9% în rândul celorlalţi imigranţi din ţara iberică. „Trebuie să înţelegeţi că o comunitate de imigranţi care este bine integrată nu începe să-şi facă bagajele imediat ce vremurile devin grele. Suportă furtuna şi speră ca ea să treacă”, citează Financial Times şi din declaraţiile ambasadorului român la Madrid, Ion Vîlcu.
Atitudinea relaxată faţă de comunităţile de imigranţi are multe explicaţii, printre care nu ultima este chiar recenta experienţă a Spaniei, care şi-a văzut mulţi dintre angajaţi plecaţi peste graniţe. În plus, un alt factor în sprijinul acestui argument este şi cel constituit de faptul că venirea românilor în Spania a coincis, în mare parte, cu boom-ul cunoscut de sectorul imobiliar, care a durat un deceniu. Imigranţii din România nu au fost percepuţi drept poveri economice care încearcă să abuzeze de sistem, ci au fost solicitaţi şi bine primiţi, pentru a ocupa locurile de muncă vacante din construcţii, agricultură sau alte sectoare.
Afinităţile culturale şi asemănările dintre cele două limbi (româna şi spaniola, n.r.) au ajutat şi ele, mai remarcă ambasadorul Vîlcu. În mod normal, românii pot ajunge să vorbească relativ bine spaniola în doar câteva săptămâni, astfel încât le este uşor să participe la viaţa de zi cu zi. „Românii au găsit în Spania o societate deschisă, care nu i-a discriminat şi care le-a permis să se integreze”, spune diplomatul român. Este o experienţă pe care, în pofida tuturor dificultăţilor economice, puţini români par dornici să o schimbe pe una mult mai puţin binevoitoare în Marea Britanie, încheie Financial Times analiza.