Festivalul Internațional al Aforismului de la Tecuci a ajuns la ediția a III-a

A treia ediție a Festivalului Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni s-a desfășurat la Tecuci în perioada 3 – 4 octombrie 2019. Invitații evenimentului au sosit din țară și de dincolo de hotare, iar gazdele s-au dovedit, încă o dată, deosebit de ospitaliere.

În după-amiaza zilei de 3 octombrie, la Ateneu (sediul Fundației Pelin, sponsorul festivalului), au trăit emoții mari elevii care participaseră la nivelul școlilor la concursuri având ca temă „Aforismul”. Școlile au comunicat numele învingătorilor, iar Fundația Pelin i-a premiat.

Organizatorul festivalului, profesorul Vasile Ghica, ale cărui aforisme sunt citite, traduse și comentate în țară și peste hotare, afirmă: „Obiectivul principal al nostru este să cultivăm interesul elevilor pentru lectură (…). Fără lecturi bogate, generația de astăzi și celelalte care vor veni vor fi pustiite din punct de vedere spiritual, fără imaginație și cu inteligența castrată.”

Seara, la un pahar de vin oferit de Fundația Pelin, limbile s-au dezlegat și conversațiile s-au legat repede. Fundalul muzical a fost asigurat la cel mai înalt nivel de către talentata artistă tecuceană Irina Bara Gâciu, care a cântat la pian. Pentru mine rămâne o seară memorabilă, deoarece am avut parteneri notabili la ciocnitul… ideilor: Ionuț Caragea, George Drăghescu, George Terziu, dar și Alina Breje și Loredana Florentina Dalian, pasionate degustătoare de poezie. Iar de la o masă alăturată de prelingea… buna-dispoziție iscată la auzul epigramelor aforistice rostite de Elis Râpeanu.

A doua zi a festivalului a început devreme. Vremea nu era chiar prietenoasă, dar noi legaserăm destule prietenii, așa că am plecat în grupuri de câte patru – cinci spre câteva școli, unde urma să avem întâlniri cu elevii. Împreună cu Gina Zaharia, Mihaela Gudană, Lidia Costea și Liviu Zanfirescu, am fost la Școala Gimnazială „Ștefan Octavian Iosif” din Tecuci. (Va urma)

A consemnat: Letiția Coza, Senior Editor Occidentul Românesc