Festivalul „Aici-Acolo” marchează Ziua Românilor de Pretutindeni într-o ediție memorabilă

173

În perioada 25 – 28 mai, Bucureștiul a fost gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni, intitulat „Aici-Acolo”. Organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP), evenimentul a adunat peste 400 de români din 34 de țări, oferindu-le ocazia de a celebra unitatea și diversitatea comunității românești din întreaga lume.

În mesajul transmis participanților cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat: ”Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forța capabilă să promoveze valorile și spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare (…). Autoritățile române au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung (…), astfel încât să-i determine pe cei plecați să se întoarcă acasă.”

La rândul său, Gheorghe Cârciu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a transmis: ”Ziua Românilor de Pretutindeni ne-a adus mai aproape și ne-a arătat ceea ce cu toții știm în inimile noastre: că nu există decât o singură Românie și că vom fi mereu români, și Aici, și Acolo. A fost o ocazie specială în care am putut reafirma unitatea și legătura noastră strânsă, indiferent de distanța care ne separă! Am simțit că suntem mai aproape, că suntem din nou acasă!”

Manifestările, desfășurate pe parcursul a patru zile, au adus împreună participanți din toate colțurile lumii, de la Canada până în Malaezia și de la Islanda până în Iordania. Alături de ei au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice din România, ai clerului, societății civile, mediului academic și mass-mediei, toți fiind încrezători în puterea românilor de a promova valorile și spiritualitatea în Europa, se precizează într-un comunicat.

Festivalul a debutat cu o deschidere oficială de excepție în Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Național de Artă al României, unde participanții au fost încântați de un concert de muzică barocă. În zilele următoare, programul a inclus diverse activități culturale și artistice, precum vizitarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și expoziții în cadrul Romanian Design Week. Vernisaje de artă plastică și fotografie au oferit o privire asupra talentului românilor din diaspora, iar o prezentare de modă realizată de studenții Universității Naționale de Arte București a încheiat o zi plină de creativitate și inspirație.

Duminică, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită la Catedrala Patriarhală, aflată pe Dealul Mitropoliei, unde Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu Episcopul Ieronim al Daciei Felix au oficiat Sfânta Liturghie. Totodată, ceremonia de închidere a Festivalului s-a desfășurat în sala fostului Parlament al României, aflat în incinta Patriarhiei Române.

Sandra Pralong, Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, a ținut un discurs emoționant în încheierea festivalului. Aceasta a subliniat importanța participanților în consolidarea identității și poziției României în Europa. Pralong a amintit audienței de istoria țării și de idealurile pașoptiste care au făurit România de astăzi. Sandra Pralong i-a încurajat pe participanți să fie „noii pașoptiști” de care România are nevoie pentru a-și redobândi locul cuvenit în Europa.

Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo” a demonstrat încă o dată că românii din afara granițelor sunt o forță importantă și o sursă de mândrie pentru România. Prin păstrarea și promovarea identității și valorilor românești, aceștia contribuie la consolidarea poziției țării în Europa și la întărirea legăturilor cu diaspora.

A consemnat: Andra Mateescu Gutiérrez – Occidentul Românesc

Foto: Pagina Facebook DRP