Expoziția Internațională „Mărțișorul, legenda primăverii”, ediția a VI-a

Sărbătoarea Mărțisorului se numără printre cele mai vechi tradiții de primăvară din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia și Macedonia și s-a răspândit pe scară largă în școlile europene care s-au alăturat proiectului de Limbă, cultură și civilizație românească coordonat de Institutul Limbii Române din București.

Vineri, 3 martie 2023, la ora 18.00, la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110), va avea loc inaugurarea expoziției internaționale „Mărțișorul, legenda primăverii”, organizată de Institutul Limbii Române din București și Accademia di Romania in Roma, cu patronajul Ambasadei României în Italia. În deschidere, corul de copii „Cantus Mundi” și grupul coral polifonic „Arpeggio” va oferi publicului prezent un mărțișor muzical.

A șasea ediție a expoziției de mărțișoare coordonată de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române, are drept gazdă tradițională Accademia di Romania in Roma și reunește creații ale elevilor și profesorilor participanți la Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (L.C.C.R.) din Italia, Spania, Belgia și Franța, cu lucrări realizate în școli din România. În cadrul expoziției, pe lângă panourile cu mărțișoare și felicitări de 8 Martie, vor putea fi vizionate o serie de proiecții video care prezintă imagini de la atelierele de mărțișor preluate de la colaboratorii LCCR din celelalte țări participante și de la școli din România.

Evenimentul este precedat de Atelierul de creație a mărțișorului la care vor participa 12 profesori și 30 de copii de la cursul LCCR din școlile din Lazio. Peste 40 de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române din Italia, Spania, Belgia și Franța împreună cu elevii lor, se vor conecta on line pentru a participa la atelierul desfășurat în Accademia di Romania, vineri, 3 martie, de la 15.00 la 17.00.  Astfel îndrumați de profesorii coordonatori, elevii vor realiza mărțișoare care, ulterior, vor face parte din expoziție, alături de cele deja construite în atelierele desfășurate în școli.

Un invitat special la atelierul de mărțișoare este doamna Dr. Adina Hulubaș, cercetător științific la Academia Română, filiala Iași, care va prezenta tradițiile de primăvară din România.

Mărțișoarele sunt realizate folosind tehnici moderne, precum: quilling, pouring, modelling, dar și tehnici tradiționale precum cusutul în puncte, răsucitul și împletitul firelor, pictura pe ceramică, pe hârtie și pe lemn. Materiale naturale (semințe, flori uscate, coji de fructe) și materiale reciclate (hârtie, dopuri de plută, pânză, lemn) se vor transforma in prețiosul obiect legat de firul alb și roșu, care, din 2017, face parte din Patrimoniul Imaterial UNESCO.

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

Tel. +39.06.3201594; e-mail. accadromania@accadromania.it