Există un timp pentru toate
Există un timp al inocenței, când crezi că binele este o monedă de schimb universală, că dreptatea triumfă mereu și că oamenii, în esență, își ghidează viața după aceleași valori pe care le porți și tu în suflet. Este o vreme a idealismului, a speranței pure, în care crezi că adevărul, onoarea și respectul sunt de necontestat.
Dar vine un moment în care realitatea își arată toate nuanțele, iar printre ele se strecoară și umbrele. Descoperi că nu toți prețuiesc cinstea, că nu tuturor le pasă de corectitudine sau de onoare. Întâlnești oameni pentru care minciuna este doar un mijloc de a avansa, pentru care trădarea este o strategie, iar manipularea – o abilitate fin șlefuită. Înveți că există oameni care își construiesc succesul pe slăbiciunile altora, care nu au scrupule și nici regrete, care intră în viețile celor din jur fără a înțelege că există granițe ce nu trebuie încălcate.
Nu este o revelație plăcută. La început, te opui acestei realități, te străduiești să crezi că lumea se poate schimba, că argumentele tale pot îndrepta destine, că bunătatea poate fi contagioasă. Încerci să explici, să educi, să deschizi ochii celor care par orbi în fața adevărului. Dar vine o vreme când înțelegi că nu toți merită această încercare. Că nu poți trezi conștiințe care refuză să fie trezite. Că nu te poți irosi în zadar încercând să le vorbești despre onoare celor care nu o pot recunoaște nici măcar ca idee.
Și atunci alegi. Alegi să nu te mai amăgești, să nu mai tolerezi ceea ce nu trebuie tolerat. Alegi să îți păstrezi drumul curat, fără să te lași atins de noroiul altora. Alegi să te înconjori de oameni care îți împărtășesc valorile, care înțeleg că normalitatea nu trebuie să fie o excepție, ci o constantă.
Vine un moment în care întorci spatele celor ce n-au înțeles niciodată ce înseamnă respectul, loialitatea, demnitatea. Și pleci mai departe, senin, știind că noblețea sufletului nu se măsoară în victorii obținute cu orice preț, ci în felul în care alegi să rămâi tu însuți, indiferent de lumea din jur.
Editorialul ediției Occidentul Românesc cu numărul 166, Anul XV, pagina 03.
Autor: Kasandra Kalmann Năsăudean
Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92 (Millennium), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver, Colorado) și redactor-șef la Radio Diaspora Online (Chicago). Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat românilor din Peninsula Iberică, în special, și celor din lumea occidentală, în general, publicație de limba română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online de peste 15 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid.