Euroscepticii invadează Europa!

28

poza-psd-25082013

La începutul acestui an, Comisia Europeană a avertizat că extremismul politic este în creştere, stimulat de o criză economică prelungită, care a cauzat o rată a şomajului record, în special în rândul tinerilor. Cu câteva luni înaintea euro-alegerilor, răspândirea euroscepticismului este o problemă reală. Experţii sunt de părere că legitimitatea Parlamentului trebuie să fie consolidată prin participarea mai mare la vot. De aici şi propunerea de a alege membrii Comisiei Europene din membrii deja aleşi în Parlamentul European.

În acest context, Graham Watson, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraților pentru Europa (ALDE), declara jurnaliştilor de la Bruxelles că euroscepticismul ar putea rupe echilibrul între Partidul Popular European (PPE) şi cel al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) în cadrul Parlamentul European, condiţii în care acestea ar putea pierde majoritatea la viitoarele alegeri din 2014. Sugestia exprimată de liderului european era ca cele două partide să coopereze mai mult.

De exemplu, în Italia, Stânga a rămas majoritară în Senatul Italiei după alegeri, deşi conform rezultatelor, este evidentă incertitudinea pe care o manifestă cetăţenii italieni în a-şi alege liderii. Fenomenul este întâlnit de altfel nu doar în acest caz – cetăţenii europeni în general, manifestă o reticenţă faţă de oamenii politici, şi modul de gestionare a măsurilor de austeritate, agravată de perioada lungă de criză.

Nici Germania, care nu a fost afectată semnificativ de măsurile de austeritate, nici de un grad foarte ridicat al şomajului, nu a scăpat de manifestările eurosceptice. Noul partid care se declară împotriva UE, pe fondul nemulţumirilor manifestate de cetăţeni vis-a-vis de măsurile pentru redresarea euro, “Alternativa pentru Germania” îşi lansa ideologia, cu doar şase luni înainte de recentele alegeri din septembrie.

Liderul controversat al Partidului Olandez pentru Libertate (PVV), Geert Wilders, a vizitat Europa în această toamnă, într-o încercare de a crea o nouă mișcare a partidelor de extremă-dreapta înainte de următoarele alegeri europene, programate să aibă loc în mai 2014. Wilders s-a întâlnit cu liderii Vlaams Belang din Belgia, Frontului Național (FN) din Franţa, Partidul Democrat suedez, Liga Nordului în Italia și cu nou-formata grupare, Alternativa pentru Germania. Această încercare a partidelor naționaliste de a-și uni forțele din interiorul Parlamentului European, nu este singulară. Mai multe tentative similare au fost de scurtă durată, de exemplu, la sfârșitul anilor `80 grupul european de dreapta, prezidat de către Jean-Marie Le Pen. Dorința olandezului este de a reuni cei care sunt „împotriva Uniunii Europene și a imigrării în masă”, după cum declara, deşi PVV respingea până recent orice posibilă colaborare cu FN Le Pen sau Belang Vlaams.

Cel mai vocal grup eurosceptic din Parlamentul European este în prezent „Europa Libertății și Democrației”, condus de Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), avându-l ca lider pe Nigel Farage. Într-o recentă declarație UKIP a precizat că partidul nu se va alătura inițiativei Wilders. Până acum, puţini au confirmat participarea la această nouă platformă politică, care îşi propune să creeze o coaliție de mișcări eurosceptice, însă fără îndoială, problema euroscepticismului a devenit o realitate crudă.

Dacă mergem în această direcţie, partidele anti-sistem vor profita enorm de alegerile europene de anul viitor. Într-un scenariu catastrofă, vom avea 25% din Parlamentul European de după mai 2014 dominat de eurodeputaţi care sunt împotriva UE, sunt pentru revenirea în matricele naţionale, fără nici o şansă de a menţine sistemul european.

Un material realizat de Dan Luca.

Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani şi îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării. Este profesor la universităţi din Bruxelles, Gorizia (Italia), Bucureşti şi Cluj. În 2008, inspirat şi sprijinit de social-democraţii germani, socialiştii francezi şi laburiştii britanici, a înfiinţat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.