Elena Poniatowska, recompensată cu premiul Cervantes pe 2013

34

elena

Juriul a premiat-o pe scriitoarea mexicană pentru „traiectoria ei literară din mai multe genuri literare, în special cel narativ, şi pentru faptul că s-a dedicat de o manieră exemplară jurnalismului, de la cronică la eseu”, a subliniat ministrul spaniol al Culturii, Jose Ignacio Wert.

„Mexicul trăieşte un moment complicat. Suntem divizaţi de luptele politice interne şi de violenţa narcotraficanţilor”, a spus Elena Poniatowska, care l-a susţinut în 2006 la alegerile prezidenţiale pe candidatul stângii mexicane, Andres Manuel Lopez Obrador.

Născută la Paris pe 19 mai 1932 dintr-un tată aristocrat de origine poloneză şi o mamă mexicană, Elena Poniatowska avea doar 10 ani atunci când familia ei s-a mutat în Mexic din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

Părinţii ei au trimis-o să studieze în Statele Unite ale Americii şi a început, după ce a revenit în Mexic în 1954, o carieră jurnalistică.

Elena Poniatowska a început în pararelel să se dedice literaturii, iar romanul ei de debut s-a intitulat „Lilus Kikus”. Potrivit juriului care acordă premiul Cervantes, Elena Poniatowska a devenit unul dintre scriitorii mexicani cei mai angajaţi şi „una dintre cele mai puternice voci din literatura de limbă spaniolă”.

În 1971, a cunoscut consacrarea pe plan internaţional după apariţia cărţii „La noche de Tlatelolco”, o compilaţie de cronici şi de mărturii despre masacrarea unor studenţi pe 2 octombrie 1968 în centrul Mexicului.

Printre cele mai cunoscute opere de ficţiune ale sale se numără romanele „Querido Diego, te abraza Quiela” (1978), „La flor de lis” (1988), „Tinisima” (1991), „Paseo de la Reforma” (1997), „La piel del cielo” (2001), „El tren pasa pimero” (2006) şi „Leonora” (2011).

Considerat echivalentul premiului Nobel în literatura hispanică, premiul Cervantes reprezintă o distincţie literară foarte râvnită şi este, în general, atribuit în mod alternativ scriitorilor din Spania şi celor din America Latină.

În 2012, premiul Cervantes a revenit poetului chilian Nicanor Parra.

Printre laureaţii ediţiilor precedente figurează personalităţi de marcă ale literaturii hispanice, precum argentinianul Jorge Luis Borges, hispano-peruanul Mario Vargas Llosa (laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2010) şi mexicanii Carlos Fuentes şi Octavio Paz.