E primăvară – revino şi tu la viaţa!
Astenia de primăvară, pericol pentru organism
„Nu am chef azi, nu am chef de nimic!”, aşa începe o melodie a formaţiei Vama Veche, şi cam aşa s-ar putea traduce starea generală de proastă dispoziţie pe care o resimţim odată cu venirea primăverii. Astenia de primăvară este resimţită de organism ca oboseală cronică şi slăbiciune şi afectează atât sfera fizică (inclusiv viaţa sexuală), cât şi sfera psihică (intelectuală). Spune-i STOP înainte să te bucure şi cu câteva kilograme în plus. Astenia este o tulburare afectivă de scurtă durată, care apare, de regulă, cam în aceeaşi perioadă din an, cu următoarele simptome: tristeţe, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activităţi de rutină, pierdea capacităţii de concentrare. Se manifestă în special la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, însă, uneori, a fost observată şi la copii şi adolescenţi. Cauza exactă nu se conoaște însă, o explicaţie plauzibilă ar fi lipsa luminii soarelui din timpul iernii. O teorie spune că scăderea expunerii la lumină duce la modificarea comportamentală. Datorită carenței de vitamine din cursul iernii, scade şi capacitatea de rezistenţă a organismului la afecţiunile obişnuite, ducând la o suprasolicitare ce ne face să ne simţim slăbiţi şi ameţiţi. Toate acestea influenţează activitatea cerebrală, scăzându-ne tonusul intelectual.
Sport şi alimentaţie sănătoasă pentru o primăvară frumoasă
Oboseala poate fi şi rezultatul unor afecţiuni somatice, însă, dacă, din punct de vedere somatic, totul este în regulă, poate ar trebui să-ţi revizuieşti stilul de viaţă. Un rol covârşitor asupra sănătăţii şi, evident, al siluetei îl au exerciţiile fizice. Activitatea fizică revigorează sistemul nervos şi crește metabolismul, care asigură o mare cantitate de energie, combătând astfel şi astenia. Viaţa noastră este bazată pe energie. Pentru a putea funcţiona fizic, psihic, social, pentru ca viaţa noastră să fie completă, avem nevoie, pentru noul an care începe odată cu primăvara, de toată energia pe care o putem acumula din alimentaţie, din aer, din jurul nostru, din noi.
Atenţie la alimentaţie!
Carbohidraţii sunt descompuşi până la glucoză, ducând la procese generatoare de energie. O dietă bogată în fibre, cereale, legume, pe lângă energia eliberată, te păstrează în formă. În perioada aceasta, când organismul îşi revine încet după o dietă plină de proteine, bogată în calorii, şi din care ieşim cu câteva kilograme în plus, este necesar să ştim că există anumite alimente – salate de legume, fructe, sucuri naturale, care cresc aportul de vitamine şi minerale şi modifică astfel carența organismului. Stai departe de tentaţii!
- Nu „trata” depresia sezonieră de care aminteam prin ronţăit! De multe ori, când suntem deprimaţi chiar şi pe perioade scurte, mâncăm mai mult, încercând să umplem golul din interiorul nostru. Ar fi mult mai benefic pentru silueta ta dacă ai ieşi la o plimbare prin parc să admiri cum natura revine la viaţă şi astfel să-i urmezi exemplul.
- Renunţă la vicii – fumatul nu te va scoate din starea proastă dată de depresia sezonieră, din contră: îţi va afecta tenul, vei fi mai obosită şi îţi va consuma şi ultima rezervă de putere a organismului şi aşa afectat.
- Îngrijeşte-te! Du-te la un salon de masaj, vopseşte-te, fă-te frumoasă. Se ştie că acest lucru le ajută pe femei şi în momentele cele mai grele. Îmbrăcă-te cu ţinute viu colorate – şi ele îţi pot schimbă starea de spirit. Priveşte mereu frumosul din viaţa ta şi nu te lăsa copleşită. Bucură-te de fiecare zi a vieţii tale!
- Dacă starea de apatie nu dispare, şi eşti tot mai tristă şi mai abătută, cere ajutorul unui specialist. Există o metodă foarte originală de a combate acest efect al schimbării de anotimp, şi anume fototerapia – terapia cu lumină.
- Fii atentă ce îţi doreşti pentru această primăvară: să fii frumoasă, să cucereşti, să te laşi cucerită, să fii o învingătoare etc. Fii curajoasă în încercarea ta de a te cunoaşte, şi alege dacă vei trece prin astenia de primăvară sau dacă, pentru tine, acesta va fi un anotimp al renaşterii.
Alimente care combat astenia de primăvară
Fie că este vorba de o noapte de nesomn sau un program încărcat, în anumite zile se pare că nu aveţi deloc energie. Înainte de a apela la o ceaşcă de cafea sau alte băuturi energizante, încercaţi alte strategii mai sănătoase de a evita lipsa energiei, cauzate de astenia de primăvară. Următoarele alimente vă pot ajuta să aveţi un nivel ridicat de energie, contribuind în acelaşi timp la menţinerea sănătăţii generale, prin conţinutul lor de substanţe nutritive.
- Seminţe de dovleac. Dacă vă simţiţi epuizaţi după un antrenament de numai 30 de minute, este posibil să aveţi un deficit de magneziu. În cadrul unui studiu, cercetătorii au restricţionat acest mineral din dieta subiecţilor (femei cu vârste cuprinse între 47 şi 75 de ani). Ei au descoperit că cei care au valori mai scăzute de magneziu în organism au nevoie de mai mult oxigen în timpul activităţilor fizice. Pentru a se evita acest lucru, includeţi cel puţin 1/4 ceaşcă de seminţe de dovleac în dieta zilnică pentru a beneficia de un nivel optim de energie.
- Cereale integrale. Carbohidraţii care se găsesc în cerealele integrale sunt cei care luptă cu astenia. Cu toate că majoritatea persoanelor se feresc să includă carbohidraţi în dieta lor, adevărul este că aceştia sunt esenţiali pentru creşterea nivelului de energie din organism. Pentru ca energia dumneavoastră să atingă cote ridicate, alegeţi carbohidraţi complecşi din biscuiţi de cereale integrale sau fulgi de ovăz, în schimbul carbohidraţilor rafinaţi. Organismul digeră lent carbohidraţii complecşi, menţinând în limite normale valorile zahărului în sânge şi o stare bună de spirit. În plus, un castron de fulgi de ovăz are un conţinut redus de calorii.
- Nuci. Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3. Nu numai că acestea sunt grăsimi sănătoase pentru organism, dar şi contracarează oboseala şi ameliorează simptomele de depresie uşoară. Măriţi aportul zilnic de Omega 3 cu o porţie de 1/4 ceaşcă de nuci (care conţine aproximativ 190 de calorii).
- Ciocolata neagră. Dacă aveţi de gând să trataţi astenia de primăvară cu dulciuri, alegeţi inteligent. În cadrul unui studiu, cercetătorii au oferit unor pacienţi cu sindromul oboselii cronice, aproximativ 45 de grame de ciocolată neagră, în fiecare zi, timp de 2 luni. Subiecţii au raportat o creştere semnificativă a energiei. Oamenii de ştiinţă sugerează că polifenolii din ciocolata neagră încurajează producţia de serotonină din creier, substanţe chimice care îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc starea de oboseală.
- Ceai. Cofeina dintr-o ceaşcă de cafea pare alegerea mai gustoasă dimineaţa, dar o ceaşcă de ceai verde, de exemplu, conţine ingrediente importante în combaterea asteniei printre care şi L-teanina. Atunci când este combinat cu cafeină, acest aminoacid îmbunătăţeşte funcţia cognitivă mai eficient decât cofeina simplă. 3 ceşti de ceai pot îmbunătăţi vigilenţa, memoria şi timpul de reacţie, în timp ce reduc oboseala.
- Pepene verde. O altă cauză posibilă a asteniei poate fi deshidratarea. Pepenele verde este o sursă bogată de apă şi electoliți care ajută la menţinerea hidratării. În plus, acest fruct este bogat în elemente care luptă împotriva asteniei, cum ar fi potasiul, vitamina C, licopenul şi fierul.
Important este, indiferent de anotimp, să ne acceptăm pe noi înşine, aşa cum suntem, să ne înţelegem corpul, care trece prin modificări zilnice, şi să nu ne mai proiectăm frustrările şi nemulţumirile asupra greutăţii corporale. A venit primăvară şi, cum spune Arghezi: „De-acum s-a ivit lumina, a ieşit din stup albina…”, aşadar, ieşiţi şi salutaţi soarele mulțumindu-i pentru beneficiile sale!
Corina Simionescu Hudgens – Anglia