Drepturile în Spania a victimei de violență în familie (II)

Pe data de 25 noiembrie sărbătorim Ziua Internațională Împotriva Violenței asupra Femeii, violență exercitată asupra acesteia pentru faptul că e femeie. Până la 15 septembrie 2023, statisticile indică faptul că au fost ucise 47 de femei în anul 2023 și 1.231 din 2003 până în prezent, astfel că numărul minorilor rămași orfani a ajuns la 46 în anul 2023 și 423 din anul 2013 până în prezent.

În articolul pentru ediția tipărită din noiembrie 2023, în continuarea articolului din ediția trecută, ne referim la Legea Organică 1/2004 din 28 decembrie de măsuri privind protecția integrală contra violenței domestice ce garantează femeilor care au fost victime ale violenței asupra femeii o serie de drepturi a căror finalitate este de a le ajuta să pună punct relației violente și să recupereze stabilitatea socială, emoțională și economică de care are nevoie o persoană.

În articolul anterior am expus câteva drepturi legate de procedura judecătorească și drepturile economice, urmând ca în acest articol să expunem și alte drepturi ale persoanelor care sunt victime ale violenței domestice cum ar fi drepturile la locul de muncă și drepturile femeilor imigrante.

Astfel, pe lângă drepturile economice, victima are și anumite drepturi în muncă, prevăzute de articolul 21 din Legea Organică 1/2004 din 28 decembrie, de măsuri privind protecția integrală contra violenței domestice, a căror finalitate este ajutarea victimei pentru ca aceasta să nu fie nevoită să renunțe la locul de muncă.

Așadar, pentru victimele care lucrează ca angajate, legea le dă dreptul de a solicita reducerea timpului de lucru cu reducerea proporțională a salariului, pentru ca victima beneficieze de protecție efectivă și să aibă dreptul la asistență socială integrală. De asemenea, victima poate solicita modificarea timpului de lucru (al turei sau al orarului), prin distribuirea muncii prestate într-un orar flexibil sau în alte forme de orar utilizate la locul de muncă. Victima poate solicita și modificarea locului geografic de muncă (la sediul altei agenții/ sucursale) cu rezerva locului de muncă timp de șase luni.

Victima poate solicita, de asemenea, suspendarea relației de muncă cu rezervarea locului de muncă, pe o durată inițială care nu va putea depăși șase luni. Legea prevede și dreptul victimei de a întrerupe relația de muncă din decizie personală prin prezentarea demisiei (baja voluntaria), caz în care se va considera că este în situație de șomaj, și dacă îndeplinește celelalte condiții legale (timpul și regimul în care a cotizat), va avea dreptul la primirea șomajului sau a ajutorului de șomaj.

Absența sau lipsa de punctualitate la locul de muncă justificate de violența asupra femeii (de exemplu, dacă agresorul o urmărește, observă că o așteaptă la locul de muncă și decide să nu intre la muncă, victima are un atac de panică etc.), se vor considera absențe motivate și vor trebui puse în cunoștința serviciilor sociale sau de sănătate. Dacă victima va fi concediată pe aceste motive de absență, concedierea va fi considerată nulă.

Pentru victimele care lucrează în regim de Persoană Fizică Autorizată, legea permite adaptarea orarului de muncă, va avea dreptul la întreruperea relației contractuale și se va considera cauză justificată de întrerupere a activității situația de violență asupra femeii.

În materie de Securitate Socială, se încheie o Convenție specială cu organismul de Securitate Socială și vor fi considerate perioade efectiv cotizate perioadele de suspendare a relației de muncă pentru victimele angajate și vor fi scutite de cotizare victimele PFA care întrerup activitatea. Suspendarea obligației de cotizare va dura șase luni pentru victimele care lucrează pe cont propriu.

În materie de prestații, femeile care întrerup relația de muncă din cauza violenței asupra femeii au dreptul la solicitarea pensionării anticipate și dreptul la pensie de văduvă în cazurile de separare sau divorț ale victimelor, chiar dacă în favoarea acesteia nu s-a stabilit o pensie de întreținere. De asemenea, se pierde dreptul de pensie de văduvie pentru persoana condamnată prin sentință definitivă pentru o infracțiune de omucidere și se mărește pensia de orfan.

Pentru victimele care au statutul de funcționari publici, au dreptul la absența de la locul de muncă, posibilitatea de a solicita mobilitatea geografică, suspendarea relației de muncă cu rezervarea postului de muncă și stingerea contractului de muncă (baja voluntaria).

Toate femeile victime ale violenței asupra femeii beneficiază de drepturile prevăzute în legea menționată, indiferent de circumstanțele personale ale acesteia. Femeia cetățean străin care se află în situație nereglementată în Spania (ne referim în special la femeile din afara UE, care au nevoie de card de reședință sau viză în vigoare pentru o ședere legală pe teritoriul Spaniei) are aceleași drepturi ca cetățenii statului spaniol.

Astfel, o femeie imigrantă care nu deține permis de rezidență sau viză poate merge la poliție să depună plângere de violență asupra femeii și să solicite ordin de protecție, iar poliția este obligată să o informeze asupra dreptului de a obține un permis de ședere din motive umanitare, cu autorizație temporară de ședere și muncă. Inclusiv în cazul în care împotriva victimei înainte de depunerea plângerii s-a deschis o procedură de expulzare, în momentul în care prezintă plângerea de violență asupra femeii, procedura de expulzare se va suspenda.

Alte drepturi introduse prin modificările recente ale legii fac referire la dreptul victimei de a fi însoțită de către o persoană (la alegerea ei) din momentul în care intră în secția de poliție, de a fi informată asupra anumitor decizii fără a le solicita și anume: deciziile judecătorești care se referă la reținerea agresorului în închisoare, eliberarea acestuia ori pericolul de fugă, deciziile privind măsurile provizorii luate pentru asigurarea protecției victimei.

Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 0034.642.308.360
Web: www.brilawabogados.es
E-mail: secretaria@brilawabogados.es

Articol publicat în Occidentul Românesc, ediția lunii noiembrie 2023, numărul 151, Anul XIII.

Nota redacției:

 

Ioana Brătuleanu este avocat specializat în Drept Intonațional Privat, colaborator voluntar în cadrul redacției Occidentul Românesc din 2015. Licențiată în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Ioana a urmat cursurile Masterului de Drept european din cadrul aceleași universități, perioadă în care a beneficiat și de o bursă de studiu la Universitatea din Insulele Baleare, Regatul Spaniei. În anul 2015 a urmat cursurile Masterului de Acces în Avocatură la Universitatea Complutense din Madrid, iar în anul 2017 a devenit membru al Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid. În prezent își desfășoară activitatea de avocat pe teritoriul Spaniei și al României, având biroul în Madrid.