Două parcuri fotovoltaice au fost finalizate lângă Bucureşti şi Braşov

23174
Energia regenerabilă continuă să atragă investiţii în România, tot mai multe parcuri fiind finalizate, iar altele urmează să pregătească noi instalaţii pentru producţia de energie.
Compania portugheză Martifer Solar a finalizat două parcuri fotovoltaice, cu o putere totală instalată de 5,41 MW, una dintre ele fiind lângă Bucureşti, în localitatea Măgurele, iar cealaltă în Braşov.
„Martifer Solar a construit până acum trei parcuri fotovoltaice pentru Eurowind Energy, prin parteneriatul început în 2012, şi sperăm să continuăm cu succes”, a spus Oscar Marques, directorul Martifer Solar România.

Energia furnizată de cele două centrale ar putea alimenta 13.000 de locuinţe

Cele două parcuri voltaice aparţin companiei locale Eurowind Energy, cea din Braşov cu o putere instalată de 2,03 MW, iar cea din Măgurele, 3,38 MW. Energia furnizată de cele două parcuri ar putea alimenta 13.000 de locuinţe.
Suprafaţă totală a acestor parcuri se ridică la 12,5 hectare şi sunt peste 22.000 de module fotovoltaice instalate. Împreună, acestea au o producţie estimată de 7GWh/an de energie regenerabilă, ceea ce reduce emisia de bioxid de carbon în atmosfera cu 3.500 tone.
Martifer Solar ocupă locul patru în Europa, într-un raport IHS privind competitorii de pe piaţa energiei regenerabile şi locul 14 la nivel mondial.

Compania portugheză a instalat până acum, în 126 de parcuri amplasate pe sol, panouri fotovoltaice cu o putere de 366 MW, iar cea instalată în aproape 380 de centrale amplasate pe clădiri se ridică la 102 MW.
România este una dintre principalii furnizori de energie regenerabilă, luna trecută, un alt competitor puternic de pe această piaţă, Skytron, obţinând un contract pentru un proiect privind construirea unui parc fotovoltaic de 50 MW. Prin acest proiect, compania germană va ajunge la 115 MW putere instalată în parcuri fotovoltaice din România.
Pentru perioada următoare, în România se estimează că puterea instalată va ajunge la 2,7 GW.

Energia eoliană, sector atractiv în România

Şi energia eoliană atrage investiţii, compania Monsson Alma, controlată de suedezul Emanuel Muntmark, urmând să instaleze 20 de turbine, cu o capacitate totală de 50 MW, în parcul Mireasa, judeţul Constanţa. Acestea vor fi furnizate de chinezii de la Goldwind.
Goldwind Internaţional Limited este divizie a companiei Xinjian Goldwind Science & Technology Co. Cele 20 de turbine vor fi livrate până la sfârşitul anului, iar instalarea şi conectarea la reţea ar urmă să aibă loc până în iunie 2014. Monsson Alma operează proiecte cu o capacitate totală de 500 MW şi are în construcţie ferme de 200 MW, majoritatea în Dobrogea.