Diplomă de excelență pentru cel mai apreciat tânăr scriitor român din Spania: Mihai Gane (29 de ani)

Duminică, 5 iunie a.c., în cadrul Târgului de Carte de la Madrid, în prezența scriitorilor Miguel Gane, Martín Rodríguez-Gaona și Berta García Faet, Institutul Cultural Român în colaborare cu Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania și Reprezentanța Comisiei Europene în Spania, a organizat „Începutul unei călătorii: autori tineri, creație și lumea digitală”, un eveniment care face parte din cea de-a doua ediție a „Dialogurilor literare hispano-române”, se precizează într-un comunicat.

În acest context, cel mai în ascensiune tânăr scriitor român din Spania și unul dintre cei mai apreciați în articolele publicațiilor prestigioase din afara țării, Mihai Gane (29 de ani) a primit o Diplomă de excelență din partea ambasadorului României în Spania, George Bologan, în semn de recunoștință pentru succesul literar și pentru perseverența pe care a demonstrat-o de-a lungul timpului, luptând temeinic pentru crezul său, fără să își uite sau să își renege originile.

Gestul ambasadorului George Bologan a fost expresia aprecierii valorii și contribuției unui tânăr român la îmbogățirea creației artistice europene și implicit la promovarea spiritului românesc de profunzime și a umanizării societății.

„Recunoașterea meritelor lui Mihai Gane înseamnă inclusiv încurajarea tinerilor români, ceea ce este în sintonie cu obiectivele Ambasadei României de la Madrid. Europa nu înseamnă doar economie și politică, UE are nevoie de suflet și să își dezvolte infrastructura culturală. Poeții, pictorii, artiștii sunt binefăcătorii umanității și anticorpii proiectului european în fața curentelor populiste și fără substanță. Mihai Gane interpretează sentimentele si emoțiile multor români plecați din țară. Descrie valoarea sacrificiului, traumele despărțirii și mai ales speranțele pentru ziua de mâine, invitându-și cititorii să aibă o atitudine constructivă. Mihai Gane este un model pentru mulți dintre noi și mai ales pentru generația lui, de a fi consistenți și coerenți, de a alege direcțiile bune și de a evita toxicitatea care exprimă nefericirea celor bombănitori și jucători la masa oportunismului și a ipocriziei”, a declarat ambasadorul George Bologan.

Târgul de Carte de la Madrid se află la ediția 81 și este cel mai mare ca dimensiune din acest secol, cu 378 de standuri și peste 400 de expozanți. Standul României îl regăsiți, până pe 12 iunie, la căsuța cu numărul 3 și cuprinde o selecție bogată de volume de traduceri de autori români publicate în Spania, precum și titluri în limba română. Ambasadorul George Bologan a avut două intervenții în cadrul târgului și s-a întâlnit cu autorii Silvia Marcu, Cătălina Iliescu și tânărul Mihai Gane care se bucură de articole pozitive în cele mai prestigioase publicații spaniole. Programul activităților literare la standul României poate fi consultat aici: https://www.icr.ro/uploads/files/program-targ-de-carte-2022-ro.pdf

Foto: Ambasada României în Regatul Spaniei