Dezbateri pe teme europene la Madrid cu Daniel Dăianu

5 [640x480]

Ambasada României a organizat în intervalul 11-12 mai 2016 vizita în Spania a domnului Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.

Diversele momente ale vizitei au avut ca numitor comun schimbul de opinii privind evoluțiile comunitare și perspectivele pentru UE și mai ales UEM.
Astfel, domnul Dăianu a avut la 11 mai 2016 convorbiri la Banca Spaniei cu șefii departamentelor Afaceri Internaționale, Politici Monetare și Zona Euro și Economii Emergente. Discuțiile au permis un schimb de vederi privind evoluțiile și provocările din zona euro, experiența spaniolă în aderarea la UEM și ulterior în gestionarea crizei economice, raportarea României la zona euro, evoluții recente și perspective în economia românească și experiențe spaniole de posibil interes și utilitate pentru partea română.

Au fost identificate o serie de domenii de interes pentru extinderea dialogului dintre BNR și Banca Spaniei. A transmis, de asemenea, o scrisoare din partea Guvernatorului BNR, domnul Mugur Isărescu, omologului spaniol și a adresat invitația părții spaniole de a participa la conferința privind „Stabilitatea sistemelor financiare” care va avea loc la București, în octombrie 2016.

La 12 mai 2016, domnul Daniel Dăianu a susținut o conferință la Institutul Regal Elcano cu tema „EU under siege” la care au participat Directorul și cercetători ai Institutului, cercetători ai altor think-tankuri spaniole, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Madrid și ai mediului bancar spaniol.

2 [640x480]

Dezbaterile au vizat provocările interne și externe la care trebuie să răspundă UE pe termen scurt și mediu, un accent special fiind acordat UEM. La finalul conferinței, Daniel Dăianu a acordat un interviu canalului Institutului Elcano care va fi disponibil în perioada imediat următoare pe pagina web a think-tank-ului.

În marja acestor întrevederi, în cadrul unei dezbateri cu profesori universitari spanioli organizate la Universitatea Complutense din Madrid, la 11 mai, Daniel Dăianu și-a lansat și volumul în limba spaniolă „Europa în impas”„La gran encrucijada de Europa”.
sta al canal del Instituto Elcano que será disponible dentro de poco en la página web del think-tank.
En el contexto de la visita, dentro de un debate con profesores universitarios españoles, organizado el 11 de mayo en la Universidad Complutense de Madrid, el Sr. Daniel Dăianu ha presentado su libro traducido al español, intitulado „La gran encrucijada de Europa”.

Biroul de presă al Ambasadei României în Regatul Spaniei