Descoperă frumusețea Insulelor Canare – În Tenerife, totul este posibil!

Descoperă frumusețea Insulelor Canare, de Kasandra Kalmann Năsăudean

Câteva zile de vacanță în Insulele Canare aduc multă bucurie. În primul rând, vă oferă energie pentru a vă bucura de o listă lungă de activități pe timp de zi și de noapte. Puteți practica sporturi precum surf sau windsurf, explora adâncurile oceanului, observa balenele magnifice înotând în libertate. Pe uscat, puteți să faceți drumeții sau excursii, să vă distrați în parcuri acvatice de prim nivel sau să mergeți la zoo; puteți vizita și grădini botanice, acvarii, muzee și situri arheologice. În plus, întotdeauna veți găsi timp pentru shopping și pentru a vă bucura de seri în unul dintre localurile populare sau pentru a participa la spectacole și concerte.

Clima excelentă, plaje minunate, o varietate extraordinară de peisaje, o mulțime de planuri în cuplu, cu prietenii, în familie sau singur. Este un privilegiu să puteți să vă bucurați de toate acestea și mai mult, la doar câteva ore de orice oraș din Europa. Pe lângă apropierea geografică, oameni prietenoși și deschiși vă vor face să vă simțiți aproape ca acasă. Această destinație oferă siguranță datorită respectării celor mai înalte standarde europene, cu servicii esențiale de prim nivel, inclusiv asistență medicală. Insulele Canare au întărit și implementat noi protocoale de siguranță sanitară pentru a minimiza orice risc.

În Tenerife, totul este posibil!
Bucură-te de o zi pe plajă, plimbă-te pe unele dintre potecile care pătrund în păduri dese, descoperă vulcani impresionanți și peisaje uluitoare, aproape de altă lume, precum și canioane și stânci impunătoare. Admiră un cer infinit de stele într-o companie plăcută sau transformă în realitate visul de a vedea balene și delfini înotând în libertate. Tenerife păstrează și centre istorice frumoase, de mare valoare artistică, unde poți să te plimbi fără grabă, muzee și sate fermecătoare încărcate de tradiție, unde poți socializa și discuta cu localnicii.

Poate că ceea ce dorești este să faci puțin sport. Nu e o problemă. Aici poți practica orice, în special activitățile legate de mare și golf, deoarece insula are mai multe terenuri de golf dintre care să alegi. Și dacă dorești ceva mai intens, nimic nu se compară cu distracția în atracțiile moderne ale parcurilor de distracții, un paradis pentru copii, care vor păstra amintiri de neuitat din vacanța lor în familie. În definitiv, un plan diferit pentru fiecare zi și adio plictiseală! Dar Tenerife este perfectă și pentru a te relaxa și deconecta de la stres. Fiind o destinație turistică consolidată, oferă o paletă extraordinară de cazare, de la cele mai exclusiviste la cele mai modeste, în care te poți relaxa înconjurat de toate facilitățile și serviciile.

Plajele animate, cu nisip fin și ape liniștite se găsesc în principalele centre turistice din Tenerife, situate în partea de sud a insulei. Dar există și plaje mai liniștite și mai retrase de la centrele urbane în diverse puncte de pe coastă. Le găsim cu nisip vulcanic întunecat sau sub forma unor piscine minunate și bazine naturale protejate de valuri. Oricare alegere este perfectă pentru a te bucura de o zi fabuloasă pe plajă. Cel mai bine este să le descoperi și să te scufunzi în ele.

Observarea diferitelor specii de cetacee care înoată în libertate în apele din sud-vest ale Insulei Tenerife, unul dintre puținele locuri din lume unde acestea pot fi văzute atât de aproape de coastă, este o experiență greu de uitat. Pe lângă balene-pilot (calderoni) și delfini care trăiesc aici tot timpul anului, în această zonă privilegiată vin și balene albastre și orci. Un adevărat sanctuar pentru aceste mamifere incredibile, care găsesc aici condițiile ideale pentru hrănire și reproducere. Fragilitatea acestui ecosistem valoros ne obligă să ne asigurăm de conservarea sa. Activitatea este reglementată, astfel că doar ambarcațiunile autorizate pot realiza această activitate sub stricta conformitate cu normele care garantează respectul față de aceste animale fabuloase și habitatul lor.

Dacă există ceva de care Tenerife poate să se laude, sunt spațiile sale naturale extraordinare. Dar există unul care iese în mod special în evidență: Parcul Național Teide, cel mai vizitat din Europa. Pe lângă structura sa vulcanică impresionantă a muntelui Teide, cel mai înalt vârf din Spania și Patrimoniu Natural al Omenirii, aici vei găsi cel mai uluitor peisaj pe care l-ai putut vedea, probabil. Suntem în fața uneia dintre cele mai spectaculoase manifestări ale vulcanismului din lume. Imaginația nu este suficientă pentru a-ți face o idee despre panorama impunătoare care apare înaintea ochilor noștri de pe vârful de 3.715 metri altitudine, cu o vedere extraordinară a vechiului crater vulcanic de mari dimensiuni, a sute de conuri, curgeri de lavă, diguri, stânci. Fără să uităm desigur, de speciile de flori și faună care trăiesc acolo, unele chiar exclusive ale Parcului.

Cei care sunt într-o formă fizică bună și au aproximativ șase ore la dispoziție, pot urca pe jos până în vârf pe poteca amenajată, dar există și posibilitatea de a folosi telefericul și a urca în doar câteva minute. Vulcanul Teide, cu o altitudine de 3.715 metri, este cel mai înalt vârf din Spania și Patrimoniu al Omenirii. Parcul Național este cel mai vizitat din Europa și se numără printre cele mai frecventate din lume.

Pentru majoritatea celor care cunosc insula, Parcul Național Teide este bijuteria naturală de excelență a Insulei Tenerife. Dar nu este singura. Înconjurând acest peisaj vulcanic, găsim un alt tezaur, Parcul Natural Corona Forestal, o pădure luxuriantă de pin canarian care se întinde pe întreaga sa imensitate prin canioane și văi. Un adevărat spectacol de culori care variază între verdele intens al pinilor, albastrul mării și al cerului și tonurile întunecate ale marelui vulcan.

Rezerva Biosferei Macizo de Anaga din Tenerife găzduiește valori culturale și naturale excepționale. Printre acestea se numără pădurea de laurisilva din zonele sale mai înalte. Și încă mai sunt altele. Cum ar fi Macizo de Anaga, una dintre cele șapte Rezerve ale Biosferei din Insulele Canare și un refugiu pentru specii de laurisilva (pădure umedă, caracteristică Insulelor Canare și Madeira, formată din lauri și plante înrudite, deja dispărute în marea parte a planetei), unde valorile naturale și culturale conviețuiesc în armonie perfectă.

Sau Parcul Rural Teno, un loc cu o ortografie dificilă, cu stânci impresionante, văi și zone împădurite a cărui izolare a jucat în favoarea sa, permițând menținerea aproape intactă a habitatelor valoroase care servesc drept refugiu pentru specii amenințate. Medii naturale care găzduiesc, de asemenea, sate încântătoare dedicate agriculturii și creșterii animalelor.

În Tenerife, istoria este prezentă în mai multe dintre localitățile sale. Un exemplu clar este San Cristóbal de La Laguna, un exemplu unic de oraș colonial, care a servit drept inspirație pentru alte orașe coloniale americane. Acest lucru, împreună cu faptul că păstrează aproape neschimbat traseul original din secolul al XV-lea, a determinat ca acesta să fie declarat Patrimoniu Mondial al Umanității. Orotava găzduiește, de asemenea, un important ansamblu istoric-artistic, precum și centrul Puerto de la Cruz, care dispune de o interesantă Grădină Botanică.

Mai mult decât atât, merită vizitate arhitectura civilă și religioasă din Icod de los Vinos și, desigur, imensul drago milenar, un arbore endemic al Macaroneziei. Sau satul costier Garachico, care încă păstrează urmele violentei erupții vulcanice suferite în 1706. Și, bineînțeles, capitala insulei, Santa Cruz de Tenerife, unde viața agitată a orașului modern se îmbină cu un centru istoric delimitat de un triunghi de străzi și piețe unde se află cele mai emblematice clădiri. Una dintre ele este vechiul Spital Civil, un exemplu de arhitectură neoclasică care găzduiește unul dintre cele mai interesante muzee ale insulei: Muzeul Naturii și Arheologiei.

Cu o listă infinită de opțiuni, pe insula plină de viață e imposibil să te plictisești. Există mai multe parcuri dedicate distracției, dintre care două sunt considerate cele mai bune din lume în domeniul lor: parcul acvatic Siam Park și grădina zoologică Loro Parque. Forestal Park este planul perfect pentru cei care caută aventuri în contact cu natura, deoarece aici vei avea ocazia să te joci printre copaci înalți, grădini botanice, parcuri etnografice și de distracții, piste de karting pentru iubitorii de viteză, centre comerciale. Tenerife oferă răspunsuri pentru a satisface orice așteptare de distracție și amuzament.

Vârfurile Insulei Tenerife fac parte din cele trei Rezerve Starlight ale Insulelor Canare, o acreditare care oferă o idee despre condițiile magnifice ale zonelor cele mai înalte ale insulei pentru observarea stelelor. Unul dintre aceste locuri privilegiate este Parcul Național Teide unde, înconjurați de siluetele impresionante ale peisajului vulcanic, cerul nocturn infinit abundă în milioane de puncte strălucitoare, craterele Lunii și câteva surprize. Nu este întâmplător că aici se află unul dintre observatoarele astrofizice din Insulele Canare, un centru științific pe care îl poți vizita prin programare.

Bucură-te de gastronomie!
Este una dintre plăcerile pe care ți le oferă Tenerife. Insula oferă o mulțime de localuri: de la celebrele „guachinches”, locuri modeste frecventate de populația locală unde se servesc feluri de mâncare specifice gastronomiei canariene și vinuri locale, până la restaurantele cele mai luxoase, unele chiar cu stea Michelin. Tradiție și avangardă, feluri de bază și altele aproape artistice, ingrediente locale și din alte părți ale lumii, varietatea este nesfârșită. Printre produsele tradiționale se numără carne, pește proaspăt și cartofii negri, o varietate excepțională foarte apreciată de bucătari renumiți. „Mojo canario”, „gofio”, brânzeturile, vinurile, fructele și o listă lungă de deserturi și dulciuri pentru a-ți încheia un meniu savuros, sunt câteva dintre deliciile gastronomice ale insulei.

Printre sporturile în aer liber pe care le poți practica pe insulă pe tot parcursul anului, golf-ul iese în evidență. Tenerife dispune de mai multe terenuri de golf proiectate de cei mai buni profesioniști din lume, precum și de facilități complete în care jucătorii de orice nivel găsesc tot ce au nevoie. Dar cei care iubesc acest sport nu sunt atrași doar de faptul că au la dispoziție terenuri și facilități de primă clasă, ci și pentru că este un privilegiu adevărat să îți îmbunătățești tehnica privind vederile către mărețul vulcan Teide sau către albastrul intens al Atlanticului. O adevărată răsfățare!
Imagini: Arhiva OR, Freepik
Material publicat în ediția Occidentul Românesc nr. 149, Anul XIII, pentru luna Septembrie 2023.

Nota Redacției:

Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium) din Santa Susana (CA), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat tuturor românilor din Peninsula Iberică și de pretutindeni, publicație de limbă română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online, de peste 13 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid.