Deschiderea celei de-a doua ediții a Forumului Românilor de Pretutindeni
Sâmbătă, 15 decembrie 2012, a avut loc deschiderea lucrărilor Forumului Românilor de Pretutindeni, manifestare aflată la cea de-a doua ediție, care reunește reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor în dorinţa de a consolida relaţiile dintre statul român şi românii de peste hotare, precum şi de a constitui un format de dialog instituţionalizat între autorităţile române şi mediul asociativ românesc.
La evenimentul de deschidere alături de secretar de stat, Natalia Intotero, au fost prezenți Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Luminița Odobescu, consilier de stat în cadrul Guvernului României, Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Denisa Pătrașcu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Georgian Pop, secretar al Camerei Deputaților, George Grigoriță, consilier al Patriarhiei Române, Eugen Cojocariu, secretar general al Radio România Internațional, academician Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române și academician Alexandru Bogdan.
Secretar de stat, Natalia Intotero, a salutat prezența numeroasă a asociațiilor românești din diaspora la Forum, mulțumindu-le acestora pentru interesul manifestat față de păstrarea și promovarea identității culturale, lingvistice și religioase românești. În același timp, Natalia Intotero a muțumit tuturor colaboratorilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în mod deosebit Ministerului Afacerilor Externe și reprezentanților acestuia din cadrul misiunilor diplomatice. Totodată, doamna secretar de stat a realizat un scurt bilanț al activității din acest an a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, amintind ca priorități elaborarea Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni, actualizarea Ghidului de finanțare, sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni precum și semnarea protocolului de colaborare cu Patriarhia Română.
Totodată, Luminița Odobescu, consilier de stat în cadrul Guvernului României, a reiterat mesajul premierului Victor Viorel Ponta de susținere a comunităților românești din diaspora și de consilidare a eforturilor guvernamentale în direcția promovării identității românești din punct de vedere cultural și religios. De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru implicarea în dezvoltarea comunității demonstrată de asociațiile românești, oferindu-se asigurări în ceea ce privește menținerea sprijinului din partea statului român.
La rândul său, Titus Corlățean, și-a exprimat interesul față de programele care vizează menținerea și promovarea identității naționale, amintind de propunerea legislativă de constituire a unui Congres al românilor de pretutindeni care să reuneasă toți reprezentanții diasporei românești. „Îmi propun să acționez și să acționăm la nivelul Guvernului și mai ales, cu implicarea Parlamentului pentru a organiza acest Congres, for reprezentativ al românilor atât din jurul României, din comunitățile tradiționale, dar și cu reprezentarea românilor plecați din țară din rațiuni politice sau economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României”, a declarat Titus Corlățean.
De asemenea, ministru Ecaterina Andronescu a abordat subiectul burselor acordate tinerilor români care trăiesc peste hotare, afirmând că „aceste burse ar putea să fie mai bine structurate, poate că România ar putea să facă eforturi și mai mari în această direcție și cred că lucrul acesta este posibil, cu atât mai mult, cu cât, doar apelând la universitățile din România sunt convinsă că niciuna dintre ele nu ar răspunde negativ la solicitarea de a completa numărul de burse cu cele pe care Ministerul Educației le dă.”
În acest an, Forumul Românilor de Pretutindeni va include şi o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent deosebit pe procedurile specifice proiectelor finanţate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Seminariile de formare, care se vor desfășura în perioada 16-17 decembrie, se adresează celor aproximativ 150 de reprezentanți ai asociațiilor românești prezente la Forum.