Dan Luca: Cât mai trebuie așteptat până la reindustrializarea Europei

ebs-2015 [640x480]

Pe parcursul a două zile, 6 şi 7 mai 2015, a avut loc la Bruxelles o nouă ediţie a European Business Summit. Evenimentul reprezintă una dintre cele mai transparente întâlniri dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi oficialii Comisiei Europene. Pe de altă parte, pentru participanţi şi public, această nouă ediţie a fost o ocazie excelentă de a înţelege mai bine, din punct de vedere tehnologic, dar şi politic, ce va însemnã “Europa 4.0”.

Principalele concluzii expuse de paneşti s-au referit la “metamorfoza” internetului, de la un ″internet de consumator″ la ″internet de industrie″. Firesc, a apărut întrebarea, cu cine facem digitalizarea în UE?

Digitalizarea ar putea fi o oportunitate pentru ţările europene să atragă înapoi producţia pe care a pierdut-o în concurenţa cu diferite alte regiuni, precum Asia. Politicienii privesc noua eră a industrializării ca fiind varianta de re-industrializare pe continent, iar reprezentanţii din industrie întăresc aceste predicţii. “Sectorul de producţie din Europa a fost întotdeauna invidiat de întreaga lume în furnizarea de produse de înaltă calitate. Cu transformarea digitală a industriei – sau Industry 4.0 – UE are acum potenţialul de a conduce lumea într-un nou tip de transformare tehnologică”, preciza recent Erich Clementi, preşedintele IBM.

Din 2000, EBS este un adevărat “Davos al afacerilor europene”, este o oglindă fidelă a contextului existent la acel moment şi un generator de căi de acţiune prin care s-a încercat întâmpinarea provocărilor viitoare. De exemplu, în 2013 am asistat la dezbaterea pentru deblocarea oportunităţilor industriale şi stabilirea unei strategii pentru dezvoltarea competitivităţii, pune mare accent pe politica energetică. Anul trecut, ediţia a fost marcată de prezenţa economistului de renume mondial Jeremy Rifkin, care puncta: “E nevoie de o viziunea economică nouă în UE. Trei elemente trebuie avute în vedere: comunicaţiile, energia şi logistica. UE trebuie adaptată pentru a permite a 3-a revoluţie industrială”.

EBS a pulverizat propriul record în acest an, cu peste 2.300 de participanţi, inclusiv 155 de vorbitori care s-au înscris în discuţii în cele peste 50 de sesiuni. Cu toate acestea, din nou EBS s-a dovedit a fi platforma cea mai eficientă de colectare a viziunii reprezentanţilor sectorului de afaceri şi a factorilor de decizie politică. Noua Comisie a răspuns pozitiv cu 10 comisari europeni prezenţi, inclusiv 3 dintre vicepreşedinţi, precum şi Preşedintele Parlamentului European. În al 15-lea an, aniversar am putea spune, EBS este, mai mult ca niciodată, cel mai mare forum independent pentru liderii de afaceri, factorii de decizie, think tank, societatea civilă, mediul academic şi presă.

Dr. Dan LUCA este Directorul Institutului EurActiv din Bruxelles şi cadru didactic asociat la VUB Bruxelles și SNSPA București.