„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Marea înscenare

55

Toată lumea știe despre relația aproape conjugală între Partidul Democrat american și protipendada de Hollywood. Mai sunt ceva independenți în industria de film/TV (eu, de exemplu, cuminte și cu vocea șoptită), dar republicanii declarați nu sunt priviți cu deosebită simpatie de către colegii lor. Nu e de mirare, așa cum s-a comentat de-a lungul anilor, că producțiile “made în Hollywood” sunt pe ici-colo instrumente de propaganda care susțin ideologiile de stânga.

Și ce altceva au învățat politicienii democrați de la admiratorii lor artiști? Cum să pună împreună un show de mare amplitudine din mai nimica. Cum să creeze panică și să înfiereze partidul de opoziție și simpatizanții săi. Cum să folosească imagini și declarații fulminante pentru a arăta lumii pericolul iminent pe care conservatorii și trumpiștii albi-naționaliști îl reprezintă pentru liniștea și bunăstarea națiunii.

Folosind mass-media cu abilitatea de care vorbesc mai tot timpul, democrații s-au folosit de incidentele de la Capitoliu ca să creeze o stare de urgență în capitala americană în zilele dinaintea inaugurării noului președinte Joe Biden. Citând surse bineînțeles anonime din serviciile de informații s-a subliniat iminenta unui atac posibil armat în Washington, împotriva democrației americane, statului federal și al alesului poporului.

Pentru a apăra instituțiile federale, Congresul și noua administrație de la Casa Albă, liderii abilitați au apelat la Gărzile Patriotice și au înțesat orașul cu zeci de mii de rezerviști înarmați, mai mulți decât în orice zonă de război în care mai e implicată America. Astfel, imaginile televizate mondial prezentau o țară a tuturor posibilităților în stare de război, în fața unui pericol iminent gata să explodeze în conflict.

Ceea ce anonimii din servicii n-au șoptit amicilor lor ascultători din media a fost un amănunt extrem de simplu și esențial. Pentru cine s-a pregătit această apărare fără precedent a capitalei? Ce miliție locală, asociație militantă, organizație de dreapta, fascistă, nazistă americană a lansat o chemare la arme și ce capacități de luptă pot avea toți atacatorii de trebuie să fie contracarați de o armată de rezerviști înarmați până-n dinți cu echipament de ultimă oră? De altfel, inamicul nu contează atâta vreme cât show-ul hollywoodian, marea înscenare funcționează pentru interesele imediate ale partidului la putere. Și astfel se încheie, sub stare de urgență militară, îngrozitoarea și mizerabila președinție portocalie a domnului Donald Trump.

După ce domnul Biden și doamna Harris au fost inaugurați, mai toată lumea a uitat de sărmanii rezerviști. O parte din ei au trebuit să se refugieze într-un garaj subteran și să doarmă pe asfalt. După care au dispărut dintr-o dată din ciclul de știri, o figurație anonimă de care nu mai e nevoie în cadru. În buna tradiție de la Hollywood mai lipsește doar THE END…

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.