„Dacă politichie nu e, nimic nu e!” cu Tudor Petruț – Aritmetică și gloanțe

Nici n-a apucat Donald Trump, fostul președinte devenit vocalist al opoziției republicane, să termine fraza (politică și nicidecum muzicală) că a și fost atacat de presă. Aceiași presă care l-a îndulcit în ode mici dar sincere pe Joe Biden, actualul președinte devenit vocalist al retragerii forțate și justificate și catastrofice (și nicidecum muzicale) din Afganistanul taliban.

Domnul Trump n-a fost niciodată prea bun la aritmetică, cel puțin în ceea ce privește suma averilor sale fabuloase. Numai că de data aceasta a manipulat numerele ca să înfiereze administrația de la Casa Albă. Și a declarat că, fugind ca iepurii din fața tăvălugului taliban, americanii au lăsat în urmă, via forțele de ordine ale statului afgan, armament și muniție în valoare de peste optzeci de miliarde de dolari. Acaparat de jnapanii talibani care au devenit peste noapte una dintre cele mai moderne armate din lume.

Zecile de miliarde americane au înzestrat până în dinți pe dușmanii ancestrali cu de toate cele trăgătoarele. Și prin ei, armament de ultima oră o să ajungă în mâinile chinezilor și rușilor, dornici să-l copieze șurub cu șurub. Ceea ce e la fel de grav ca pentru a fi folosit de talibani împotriva aliaților Americii. Din păcate, bărboșii instalați la putere în Kabul au rămas fără piloți de elicoptere și fără piese de schimb, ceea ce înseamnă că o parte din miliardele pierdute au devenit deja fier vechi.

Cum i-a acuzat Trump pe democrați că aruncă cu banii, presa l-a contrazis critic. L-a acuzat de minciună. De promovarea informațiilor false. Pentru care, jurnaliștii trebuie să-l tragă la răspundere. Că doar o parte din miliarde au ajuns în Afganistan și din cuferele fostei administrații trumpiste. Ceea ce e adevărat. Așa că ziariștii incoruptibili au contracarat falsurile lui Donald cu adevărul aritmetic absolut: numai cam douăzeci de miliarde de dolari americani au fost investiți în armament și nicidecum cele optzeci reclamate. Majoritatea fondurilor (până la optzeci de miliarde) s-au cheltuit în infrastructură și antrenamentul trupelor locale. Între Trump și realitate există o inegalitate care nu poate deveni ecuație decât prin aportul binevoitor al jurnaliștilor matematicieni.

Doamne ferește ca într-o bună zi nefastă, o mitralieră americană în mâini străine trage un glonț american și ucide un soldat american… Chiar și la numai douăzeci de miliarde pierdute în echipament militar o să fie un dezastru nefast. Și atunci presa n-o să mai aibă timp de aritmetică, ci numai de numărat gloanțe.

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.