„Dacă politică nu e, nimic nu e”, cu Tudor Petruț – Pasa cu sarcina

După alegerile prezidențiale pierdute în 2016, aripa de extremă stângă socialistă din partid s-a extins și a devenit din ce în ce mai vocală. Noțiunea de socialism a devenit discutată și din ce în ce mai acceptată de o parte a electoratului de stânga. Bernie Sanders, care a fost blocat de către membrii de partid în favoarea doamnei Hillary Clinton atunci, a devenit din tolerat o forță în partid, chiar dacă este înregistrat ca independent (care votează cu democrații).

Conducerea a încercat să mușamalizeze influența noii generații de socialiști și creșterea în popularitate a guralivului Bernie. Dar conflictul din partid nu a mai putut fi oprit. Și de aici apare surpriza: partidul democrat american preferă să piardă alegerile ca să aibă motiv să cauterizeze definitiv extrema stângă socialistă și să păstreze viabilitatea formațiunii politice în fața electoratului larg.Democrații au încurajat mai mulți candidați de toate nuanțele să participe la alegerile prezidențiale. Prin plecare, fragmentând electoratul de stânga și independent. Fluxul socialistului Bernie Sanders a creat și mai multă panică pe care conducerea partidului se ferește să o detoneze. Chiar dacă este din ce în ce mai clar că Sanders nu poate să devină un contracandidat serios în fața uraganului republican condus de actualul președinte Donald Trump. Refluxul moderaților este tardiv și lipsit de ardoare.

Alternativa moderată, reprezentată de fostul vice-președinte Joe Biden, nu are forță de impact. Candidatrul Biden nu are entuziasm, nici energie, și frecventele sale gafe și-au pierdut din hazul cu care erau privite înainte. Până la urmă partidul democrat va vota prin delegații săi împotriva lui Bernie Sanders pentru ca apoi să aibă motiv să epureze partidul de socialiști. Și să dea vina pe electoratul de stânga care nu are forța și nici majoritatea ca să-și impună candidatul. Și îl vor arunca în mijlocul circului pe “unchiul Joe” care la câte alegeri a pierdut știe să mai piardă una.

În paranteză fie spus, dacă democrații l-ar fi dorit pe Joe Biden ca unic candidat cu șanse reale de a-l înfrunta pe președintele Trump, atunci ar fi apelat la fostul președinte Barak Obama, a cărui cuvânt încă rezonează în partid. Obama ar fi putut convinge o mare parte din electoratul democrat că Biden este soluția ideală, iar Sanders ar fi fost marginalizat.

Presupunând că “Bernie nebunul” trece de procedura de nominalizare la congresul democraților americani, majoritatea comentatorilor nu-i dau nici o șansă în lupta titanică cu “scandalagiul portocaliu”. Democrații, martori ai unei înfrângeri epocale, l-ar scoate pe Sanders vinovat și l-ar pune fără drept de apel la naftalină. După care vor înceta să susțină stânga socialistă din partid, pentru care va fi complicat să câștige alegeri locale fără suport de la centru.

În acest scenariu, partidul democrat se folosește de electorat ca să-și rezolve problemele în lupta pentru putere. Deci nu democrații sunt anti-socialiști și nu sunt de partea poporului, ci poporul a hotărât, prin vot, să scape de minunatele promisiuni socialiste. Astfel a ajuns și în America “pasa cu sarcina”. De ce să-i dea democrații afară din partid pe socialiști când ei vor fi extirpați prin urna de vot? Calcul simplu și eficient!

Autor: Tudor Petruț (Los Angeles-California). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor „Minutul de Hollywood”, care apar în presa de limbă română din diaspora și pe paginile „Romanians In Hollywood”.