„Cupa MOL”, concurs național de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilități

Cupa MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a VII-a, este un concurs național de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilități. Acest eveniment are loc în fiecare an și este organizat de MOL România în parteneriat cu diverse organizații non-guvernamentale și centre de terapie prin călărie din țară.

Scopul principal al Cupei MOL pentru sănătatea copiilor este de a promova beneficiile terapiei prin călărie pentru copiii cu dizabilități. Călăria terapeutică este o formă de terapie recunoscută și utilizată pe scară largă pentru a ajuta copiii cu diferite tipuri de dizabilități să își dezvolte abilitățile motorii, cognitive și emoționale.

Cupa MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a VII-a s-a desfășurat sâmbătă, 3 iunie, la manejul din Leorinț al Asociației Hip-Tep din Aiud. Participanții cu vârste cuprinse între 5-16 ani, însoțiți și ajutați de terapeuți, au concurat în trei probe specifice de călărie, toți fiind recompensați cu diplome și medalii. Scopul declarat al organizatorilor a fost creșterea stimei de sine a celor care au participat la concurs, astfel ca ei să devină modele pentru semenii lor.

Concursul cuprinde trei probe specifice de călărie pentru copii cu dizabilități: voltijă (gimnastică pe cal), călărie individuală pe un traseu marcat cu obstacole pe care copilul conduce singur calul, fiind supravegheat de terapeut și călărie în echipe formate din trei copii, pe un traseu combinat cu probe de îndemânare. Categoriile de vârste sunt între 5-8, 9-12 și 13-16 ani.

În acest an s-au înscris cele mai multe organizații din cadrul celor șapte ediții de până acum, fiind înregistrate 15 echipe din zece județe: Asociația Kavalkada din Galați, Asociația Social-Culturală Dedalis din Balc, Bihor, Asociația Kozmutza Flóra Egyesület din Cluj, Asociația Clubul Sportiv Ambasadorii Speranței din Timișoara, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități din Vaslui, Centrul de consiliere și asistență specializată a copiilor cu tulburare de spectru autist din Vaslui, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Oradea, SKAI – Sprijinim, Clădim, Antrenăm din Oradea, Asociația CES – Colaborăm, Educăm, Sprijinim din Oradea, Asociația Sfântul Ladislau din Sânsimion, Harghita, Asociația Varázsló din Pănet, Mureș, Asociația DAR din Sibiu, Centrul de Echitație Curtuiuș din Maramureș, Asociația Hip-Tep din Aiud și Recuperare și agrement prin călărie din Leorinț, Alba.

„Copiii care se prezintă la acest concurs, transmit bucurie, împlinire și curaj, devenind astfel modele pentru cei care se uită sau cei care vor participa în anii următori. Sunt convinsă că în urma acestui concurs mai mulți copii vor avea o stimă de sine mai crescută,” a declarat Balogh Csilla, inițiatoarea concursului.

Cupa MOL pentru sănătatea copiilor reprezintă o oportunitate pentru copiii cu dizabilități de a participa la o competiție sportivă și de a fi recunoscuți pentru realizările lor. Acest eveniment ajută, de asemenea, la creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a importanței terapiei prin călărie în comunitate.

Ediția a VII-a a Cupei MOL pentru sănătatea copiilor demonstrează angajamentul continuu al MOL România și al partenerilor săi față de susținerea copiilor cu dizabilități și promovarea incluziunii sociale prin intermediul sportului și terapiei.

A consemnat: Occidentul Românesc

Informații și foto: MOL – Fundația Pentru Comunitate

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.