Cum obținem în Spania certificatul digital sau Cl@ve

279

Criza sanitară actuală ne-a obligat să ne adaptăm condițiilor actuale de limitare a accesului la instituții, să actualizăm cunoștințele din domeniul electronic și să căutăm modalitățile de a avea acces la serviciile oferite de către instituțiile publice sau private, fără deplasare, prin intermediul Internetului.

Astfel, solicitarea programărilor a devenit obligatorie la toate instituțiile spaniole, de cele mai multe ori se solicită identificarea serviciului care se va oferi pentru a scurta timpul de așteptare și chiar și așa, de cele mai multe ori obținerea unei programări este anevoiasă sau chiar indisponibilă.

Tocmai pentru aceste motive mulți dintre dumneavoastră au fost nevoiți să apeleze la serviciile diferitelor birouri pentru a avea acces la anumite servicii publice, însă trebuie să cunoașteți că puteți realiza aceste demersuri și singuri, prin intermediul certificatelor digitale sau a sistemului Cl@ve, atâta timp cât dispuneți de un calculator personal.

Ce este Certificatul digital? Certificatul digital de la Fabrica Națională de Monedă și Timbru (FNMT) a persoanelor fizice este certificarea electronică eliberată de FNMT prin care se verifică identitatea solicitantului cu datele de verificare și se acreditează astfel identitatea sa. Acest certificat este un document de identitate digital, care conține datele dumneavoastră și care vă va permite să vă identificați pe Internet și să schimbați informații cu instituțiile statului, cu garanția că doar dumneavoastră puteți avea acces la aceste informații.

Cine poate obține certificatul digital? Orice cetățean spaniol sau străin, major, care deține un document național de identitate spaniol sau are NIE (Număr de Identificare Străin), poate solicita și obține gratuit certificatul digital pentru a semna și dovedi identitatea pe internet.

La ce folosește certificatul digital? Certificatul digital al persoanelor fizice vă va permite să realizați în siguranță demersuri cu administrația publică și instituțiile private, prin interenet, cum ar fi:

  • Prezentarea și lichidarea impozitelor;
  • Prezentarea recursurilor și reclamațiilor;
  • Schimbarea datelor sau înscrierea în evidența populației și locuințelor (empadronamiento);
  • Consultarea amenzilor de circulație;
  • Consultarea și gestionarea solicitărilor de subvenții;
  • Comunicarea electronică cu instituțiile;
  • Semnarea electronică a documentelor și formularelor oficiale, etc..

Cum se poate obține certificatul digital? Există două forme pentru persoanele fizice: ca arhivă software ce se descarcă pe calculatorul dvs. sau utilizând documentul de identitate spaniol, în cazul în care sunteți cetățean spaniol.

Pentru prima variantă, trebuie să accesați pagina web https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-software și să urmați cei patru pași indicați. În primul rând, trebuie să descărcați configurația software și să introduceți datele solicitate. La finalizarea acestui pas, veți primi un cod de solicitare pe adresa de e-mail indicată de dumneavoastră, care va fi solicitat în momentul în care se va verifica personal identitatea dvs. și când veți descărca certificatul. Cel de-al treilea pas consistă în verificarea identității dumneavoastră, personal, într-un birou de acreditare a identității. Astfel de birouri se găsesc la Finanțe, la Trezoreria Generală a Securității Sociale sau la Primăriile din Municipiile de care aparțineți. Programul de lucru și necesitatea programării prealabile trebuie consultate cu instituția la care vă veți prezenta. Odată verificată identitatea dumneavoastră, veți putea descărca certificatul digital utilizând codul primit pe e-mail.

Pentru o mai mare siguranță, mai ales când același dispozitiv electronic este folosit de mai multe persoane, puteți solicita cardul criptografic împreună cu dispozitivul de citire a cardului, astfel certificatul digital putând fi folosit doar în momentul în care este conectat cititorul și cardul la calculatorul folosit.

Pentru cea de-a doua variantă a certificatului electronic, în cazul în care dețineți un document de identitate spaniol electronic și dispuneți de un dispozitiv de citire card, trebuie să urmați trei pași. Este necesară descărcarea software-ului pe care îl găsiți prin accesarea acestui link: https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-con-dnie/configuracion-previa, urmați pașii, veți primi pe e-mail un cod de verificare, după care veți putea descărca certificatul electronic. Pentru această variantă nu este necesară deplasarea la instituțiile competente pentru verificarea identității dvs. dat fiind că dețineți un document de identitate electronic.

Ce este Cl@ve? Este un sistem informatic creat pentru a facilita accesul cetățenilor la serviciile publice. Identificarea prin acest sistem se realizează prin introducerea unui nume de User și parolă, în momentul solicitării unui serviciu la orice instituție publică, evitându-se astfel crearea unor conturi personalizate la fiecare instituție publică. Însă atenție, există mai multe posibilități de identificare și fiecare dintre ele poate fi diferită în funcție de serviciul solicitat. Posibilitățile sunt stabilite de fiecare instituție în parte. Tocmai de aceea e bine de știut că certificatul digital vă oferă posibilitatea să realizați o gamă mai largă de gestiuni electronice, însă sistemul Cl@ve poate fi limitat pentru anumite gestiuni.

Există două tipuri de sistem Cl@ve: ocazional sau supranumit Cl@ve Pin, este un sistem prin care se permite accesul la servicii prin intermediul unei parole, cu o valabilitate limitată în timp și care poate fi reînoită ori de câte ori este nevoie, și Cl@ve permanent, un sistem care prin care se permite accesul la servicii prin intermediul unei parole, însă care nu este limitat în timp și asigurat prin emiterea unei parole de o singură utilizare care se trimite prin SMS, în cazul serviciilor oferite de Securitatea Socială.

La ce folosește sistemul Cl@ve? Ca și în cazul certificatului digital, sistemul Cl@ve vă ajută să vă identificați electronic în fața instituțiilor publice care acceptă acest tip de identificare (majoritatea instituțiilor publice) și puteți realiza gestiunile de care aveți nevoie fără a fi necesară deplasarea la instituția competentă.

Cum se poate obține Cl@ve? Există două posibilități de obținere a datelor de acces:

  • Prin scrisoare de invitație, care se solicită online pe https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.sede/procedimientoini/GC27.shtml , scrisoare care va fi trimisă la domiciliul cu care sunteți înregistrat la autoritățile statului. În cazul în care domiciliul este incorect, va trebui ma întâi să actualizați domiciliul. Scrisoarea conține un cod de verificare care, odată obținut, trebuie reintrodus pe aceeași pagină web pentru a obține Cl@ve. Atenție însă, această metodă este una simplă, care nu vă permite accesul la toate gestiunile, dat fiind că nu se verifică identitatea dvs. în mod personal.
  • A doua formă este prin prezența dvs. personală cu documente de identitate valabile la instituțiile care pot elibera astfel de certificate cum ar fi Trezoreria Națională de Securitate Socială sau Direcția de Finanțe. Această formă vă permite un acces electronic avansat, dat fiind că s-a verificat identitatea dvs. personal de către funcționarii statului.

Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc

Avocat ICAM specializat în Drept internațional

Telefon 0034.642.308.360

Web: www.brilawabogados.es

E-mail: secretaria@brilawabogados.es