Cristina Paula Grecu: Câteva sugestii pentru masa de Paște
Paştele este o sărbătoare a familiei, o zi deosebită pe care o petrecem alături de cei dragi. În acest context, masa de Paşte capătă o semnificaţie aparte şi un rol important. De aceea, e bine să avem grijă de modul cum ne ocupăm de aranjamente și decorațiuni.
În afară de vesela frumoasă şi celelalte accesorii, unul dintre aspectele deseori evitate, dar care face diferenţa dintre o masă banală şi una extraordinară, este centerpiece-ul. Această “piesă centrală” a mesei poate lua formele cele mai desfătătoare pentru privire şi ne poate duce imaginaţia în cele mai nebănuite locuri.
Când pregătiţi masa de Paşte, primul lucru de care trebuie să ţineţi cont este acela că este primăvară, iar florile proaspete și crenguțele verzi sunt cele mai simple şi accesibile decoraţiuni. Vesele, pline de culoare şi parfum, florile înnobilează masa.
Vaza simplă din sticlă poate face atâtea lucruri frumoase. Cu doar câteva crenguţe verzi şi flori vei obţine un decor natural de Paşte. Poţi adapta acest decor la orice culori vrei să foloseşti şi, mai ales, la orice stil: crenguţele se vor adapta şi la cele mai elegante mese, dar şi la cele rustice din cale afară.
Vaza din sticlă este ideală și pentru florile mici și proaspete de primăvare precum, lalelele, zambilele sau narcisele, care vor fi o pată de culoare foarte apreciată pentru masa de Paște. Vaza, un obiect versatil, simplu şi de efect, de care ne-am îndrăgostit.
Folosiţi veselă în culori calde, câteva boluri pline cu bomboane mari, rotunde și viu colorate, ascundeţi din loc în loc ouă vopsite, crenguţe şi coşuleţe, iar la final aşezaţi bucatele pe masă, spre desfătare.
Masa de Paşte va fi plină de bucate alese, gustoase, iar aspectul este important. Așadar, vă propun să optaţi pentru o masă cu un aranjament simplu, înflorit şi colorat, într-o notă veselă, împodobind-o cu flori proaspete de primăvară ori salcie, ouă roşii și lumânări etc.
Fața de masă trebuie să fie cât mai simplă, de culoare albă sau nuanţe florale deschise la culoare (galben, verde pal, roz ), căci masa va fi ornată cu diverse decoraţiuni şi putem risca să arate prea încărcat.
Meniul trebuie să fie tradiţional de Paşte şi bine ar fi să nu lipsească de la masa noastră ouăle roşii, pasca, cozonacii şi preparatele din miel: ciorba de miel, drobul și friptura de miel. E important modul cum aranjăm masa, astfel încât tacâmurile, vesela, accesoriile să fie în ton cu atmosfera festivă a sărbătorii de Paşte.
Putem folosi şerveţele din pânză căci dau eleganţă oricărei mese şi le putem aranja în orice mod, devenind un element de decor esenţial. Ar fi bine să evitaţi folosirea ornamentelor din plastic ori porţelan colorat.
Tacâmurile le punem de la începutul mesei în stânga şi în dreapta farfuriei, pentru toate felurile de mâncare. De exemplu: furculiţele le punem în stânga şi le aranjăm de la exterior spre interior în ordinea în care vor fi folosite. La fel vom proceda şi cu cuţitele, doar că acestea le punem în partea dreaptă, cu partea ascuţită spre farfurie.
Dacă servim la masă supă sau ciorbă (renumita ciorbă de miel), e necesar să aşezăm lingura în partea dreaptă, cel mai în exterior. Dacă servim la masă şi desert, vom aşeza tacâmurile pentru desert deasupra farfuriei.
Evident, este nevoie de pahare la masa de Paşte. Acestea vor fi aşezate în funcţie de băuturile şi ordinea în care le vom servi. Primul pahar e bine să fie aşezat în diagonală spre stânga faţă de vârful cuțitutul. Acesta poate fi pentru apă sau băutură aperitiv. Mai spre dreapta, vom aşeza un alt pahar, cu picior, pentru vin. Reţineţi că paharul pentru vin alb are piciorul mai lung, cupa este mai mică şi mai adunată, iar paharul pentru vin roșu are piciorul mai scurt și cupa este mai mare.
Dacă aveţi invitaţi la masă, încadraţi în decor lumânări multicolore şi, de asemenea, puteţi opta pentru mici “surprize” reprezentate prin iepuraşi de ciocolată, pe care îi puneţi în stânga farfuriilor. Centrul mesei trebuie să ilustreze tema sărbătorii.
Toate aceste aranjamente contează, însă nu fac totul. Cel mai important este să avem o atmosferă relaxantă şi plăcută, în compania celor dragi sufletului nostru. Esenţială este comunicarea şi buna înţelegere.
Decorul ce emană prospeţime şi veselie este doar un aranjament ce pune amprenta asupra sărbătorii şi atmosferei de Paște. Degeaba ne stresăm şi ne dăm toată silinţa să iasă totul bine, să împodobim masa și să gătim mâncăruri alese, dacă suntem trişti şi posomorâţi. Aşadar, fiţi zâmbitori, veseli și puşi pe glume. Un Paşte Fericit în armonie şi bună înţelegere!
Material realizat de Cristina Paula Grecu – Redactor OR
FOTO: Bogdan Ticușan