Creștere misterioasă a numărului de români care traversează ilegal granița prin statul Maine, SUA

451

Agenții Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei din Statele Unite (CBP) au reținut luna trecută doi minori români în pădurile din nordul statului Maine, după ce aceștia au trecut ilegal frontiera dintre Canada și SUA. Incidentul atrage atenția asupra unui fenomen neobișnuit: o creștere semnificativă a numărului de români care încearcă să intre ilegal în Statele Unite prin această zonă, precizează Maine Public.

Conform datelor CBP, deși românii au reprezentat mai puțin de 1% din totalul traversărilor ilegale înregistrate la nivel național anul trecut, în sectorul Houlton – care acoperă frontiera de nord a statului Maine – ponderea lor a fost considerabil mai mare. În anul fiscal 2023, 13 dintre cele 303 persoane interceptate la graniță erau cetățeni români (4%). În anul fiscal 2024, numărul acestora a crescut la 40 dintr-un total de 344 de persoane (12%), iar în primele luni ale acestui an fiscal, românii reprezintă deja 13% dintre cei surprinși la frontieră.

Autoritățile din SUA și Canada nu au o explicație clară pentru această tendință. Potrivit reprezentanților Agenției Canadiene pentru Servicii de Frontieră, fluctuațiile anuale în migrația ilegală sunt dificil de anticipat și de explicat.

În cazul recent al celor doi minori români reținuți, o sesizare anonimă a condus agenții de frontieră spre zona Caswell, unde au utilizat un sistem aerian fără pilot pentru a localiza persoanele care se deplasau prin pădure. După procesarea documentelor, cei doi au fost predați autorităților pentru aplicarea măsurilor de expulzare.

Investigațiile presei române sugerează că Houlton a devenit un punct de tranzit pentru românii care încearcă să ajungă la rude din New York și Washington D.C. Proximitatea față de autostrada Interstate 95 și Trans-Canada Highway face ca această rută să fie atractivă pentru cei care vor să ajungă în marile orașe fără a fi detectați.

Totodată, oficialii americani atrag atenția asupra riscurilor asociate traficului de persoane, un factor posibil al creșterii numărului de români care traversează ilegal granița în această regiune. Contrabandiștii percep taxe mari și pun viețile migranților în pericol, forțându-i să traverseze păduri dense și condiții meteorologice extreme, expunându-i riscului de rătăcire, accidentare sau chiar deces.

Experții în migrație subliniază că, în general, numărul românilor care încearcă să intre ilegal în SUA a scăzut în ultimii ani. Apartenența României la Uniunea Europeană din 2007 le oferă cetățenilor acces facil la locuri de muncă în Europa de Vest, făcând ca traversarea ilegală a frontierei SUA să fie o opțiune mai puțin atractivă.

Mai mult, începând cu luna martie, România va adera la Programul Visa Waiver, permițând cetățenilor români să călătorească în SUA fără a solicita viză. Acest lucru ar putea reduce și mai mult numărul de încercări de trecere ilegală a frontierei, întrucât cei care intenționează să rămână ilegal ar putea opta pentru depășirea perioadei legale de ședere în loc să riște traversarea periculoasă a frontierei.

Deși nu există încă o explicație clară pentru creșterea numărului de români care trec ilegal granița prin Maine, specialiștii sugerează că ar putea fi vorba despre apariția unei piețe mici, dar în dezvoltare, a traficului de persoane în această regiune. Autoritățile continuă să monitorizeze fenomenul pentru a combate activitățile ilegale și a proteja siguranța persoanelor implicate.

A consemnat: Mircea Fluieraș – OR
Informații și foto: Maine Public