Costa Blanca: Javea – Un miracol al naturii pe care merită să-l descoperi

132

javea1

Spaniolii au pe coasta Mediteranei o fermecătoare destinaţie turistică de care prea puţini călători ştiu. Oraşul port Javea îmbină frumuseţea plajelor fine şi albastrul ca de safir al apelor marii cu maiestuozitatea muntelui Montgo care străjuieşte aşezarea.

Dacă mai pui la socoteală că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a desemnat clima din zonă drept una dintre cele mai tonifiante pentru organism, îţi vei da seama că te afli în faţa unui miracol al naturii pe care merită să-l descoperi în timpul unui sejur, arată blogul A Luxury Travel.

Lux şi naturaleţe

Javea este în acelaşi timp un oraş rezervat experienţelor de lux, dar şi o zonă care te va cuceri prin naturaleţea plajelor ascunse în golfuri mici de forma unor potcoave.
Cele mai frumoase plaje din zonă, Arenal şi La Granadella, sunt o adevărată încântare pentru ochii turiştilor ajunşi aici. Iar oraşul în sine te va fermeca prin arhitectura sa veche şi nenumăratele buticuri şi restaurante elegante.

Hotelurile din Javea ştiu să îşi trateze la fel de bine oaspeţii, serviciile de lux fiind întâlnite în majoritatea acestora.

Cele mai bine cotate sunt hotelul Parador, construit chiar la marginea plajei Arenal, şi El Rodat, o adevărată oază de relaxare, senzaţie amplificată şi de elegantele grădini florale, dar şi de centrul spa din interiorul hotelului.

el parador

Inclusiv în zona montană din apropiere vei găsi două hoteluri amplasate la marginea rezervaţiei naturale, dintre care Finca Montgo se dovedeşte o adevărată bijuterie a arhitecturii spaniole.

Istorie şi gastronomie

Un tur dat prin centrul vechiului oraş te va face să descoperi o mulţime de magazine de familie încărcate cu mărfuri de calitate, dar şi relaxantele baruri tapas, unde orice spaniol poposeşte pentru o binemeritată pauză în timpul zilei.
Arhitectura predominantă este cea a secolului a XV-lea, iar aceasta poate fi regăsită şi în vechiul port istoric Javea. Încă mai poţi vedea aici bărcile pescarilor trăgând la ţărm pentru a vinde cât mai repede peştele şi fructele de mare.

Iar de toate aceste bogaţii ale mării, ca şi de alte preparate proaspete te poţi bucura pe îndelete în restaurantele care sunt deschise în apropierea portului şi a celor două plaje.

tapas

Javea are de altfel o serie de festivaluri culinare de excepţie. Seria manifestărilor începe încă din martie, când timp de 10 zile preparatele tipice bucătăriei mediteraneene sunt la ele acasă.

Petrecerile se întind de-a lungul întregului sezon estival şi culminează cu două festivaluri Tapas organizate în septembrie şi octombrie în oraşul vechi şi în apropierea portului.

Pentru turistul ajuns prima oară în oraşul aşezat la jumătatea distanţei dintre Valencia şi Alicante imaginea locului este este de-a dreptul paradisiacă.

Pinii care înconjoară aşezarea menţin o atmosfera plăcută pentru tot timpul anului, iar bogăţia peisajului este completată de insulele mici din largul marii, de parcul natural de la poalele muntelui Montgo şi de văile ascune pline de verdeaţă din jurul acestuia.

În Javea distracţia este la ea acasă tot timpul anului. Poţi explora ţinutul din şaua unei biciclete, poţi face căţărări pe versanţii abrupţi ai muntelui Montgo sau pe falezele stâncoase care se îndreaptă spre mare, dar la fel de bine poţi explora întreagul litoralul Costa Blanca la bordul unui iaht.