Corul „Diaconia” a efectuat un turneu de colinde în Spania

27

IMG_1538 [640x480]

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Sălajului şi Maramureşului şi a Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, la invitaţia Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Mărturisitori” Visarion, Sofronie şi Oprea din Valdemoro, grupul coral „Diaconia” al parohiei Tuturor Sfinţilor din Cetatea Fetei, comuna Floreşti, județul Cluj s-a aflat în perioada 28 noiembrie – 02 decembrie 2014 într-un turneu cultural-misionar în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.

Membrii grupului coral au susţinut în această perioadă specială din Postul Naşterii Domnului spectacole de colinde și muzică corală românească în șase comunităţi parohiale ortodoxe din cuprinsul Peninsulei Iberice: Llerida, Calatayud, Madrid-Carabanchel, Parla, Valdemoro și Salamanca.

Astfel, în ajunul Zilei Naţionale a României, Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Mărturisitori” Visarion, Sofronie şi Oprea din Valdemoro în colaborare cu autoritățile locale au organizat în seara de 30 noiembrie 2014, de praznicul Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, un spectacol omagial în frumoasa sală de festivităţi a Teatrului Juan Prado din localitate. Evenimentul a fost deschis prin intonarea celor două imnuri naţionale (al Spaniei şi al României), după care oficialităţile prezente au rostit tradiţionalele mesaje: Nicolae Brânzea – Director General adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ilie Bănică – Prim colaborator al Ambasadei României la Madrid, care a transmis mesajul ambasadorului Ion Vâlcu, David Conde Rodriguez – primarul municipiului Valdemoro. La eveniment au mai participat: Alexandra Mihai – vice-consul şi Dan Mirea – responsabil al Departamentului Spiritual al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Printre reprezentaníi autorităților locale, s-a remarcat prezența Soniei Sánchez López, Ángel Marcos Morante și alți membri ai Consiliului Local Valdemoro.

IMG_1347 [640x480]

În faţa unei săli arhipline, tinerii coriști clujeni au adus atmosfera praznicului Crăciunului pentru românii de aici, care, alături de invitaţii spanioli, au vibrat cu adîncă emoţie, pătrunşi de frumuseţea datinilor noastre străbune, perpetuate  cu dragoste şi sacrificiu. Prima parte a fost un adevărat regal de colinde interpretate cu măiestrie și profesionalism, iar în partea a doua, cei prezenți au fost încântați de frumusețea cântecelor populare tradiționale.

Spectacolul a mai cuprins și o suită de dansuri românești (Joc de pe Someș, Jiana, Învârtita, Sârba, Brașoveanca, etc.) interpretate în premieră de membrii Ansamblului de dans „Armonia” al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Mărturisitori” Visarion, Sofronie şi Oprea Valdemoro, coordonați de instructorul Ioan Pop.

Totul a fost regizat ca o poveste ce a amintit de serile din Postul Crăciunului din satele noastre tradiționale, unde creștinii se adunau la casa unui gospodar ca să învețe colinde și să pregătească comunitatea pentru praznicul Nașterii Domnului. În încheiere, solista Ștefania Sărăcuț a ridicat sala în picioare cu melodia „Doamne, ocrotește-i pe români”.

IMG_1320 [640x480]

La finalul evenimentului, în holul instituţiei a fost vizionată o expoziţie de icoane, costume populare şi obiecte tradiţionale româneşti. A doua zi, după vizitarea principalelor obiectice ale orașului istoric Toledo, fostă capitală a Spaniei, membrii corului transilvan Diaconia au susținut la ceas de seară un recital de colinde și muzică românească în biserica catolică „Santa Maria de los Caballeros” din Salamanca, locaș unde se oficiază slujbele comunității românești ortodoxe din localitate. Parohia ortodoxă de aici este păstorită de Protosinghelul Nicodim Moldovan.

Notă:

Grupul coral mixt „Diaconia” al Parohiei Tuturor Sfinţilor din Cetatea Fetei, comuna Floreşti, jud. Cluj a luat fiinţă în toamna anului 2009, la iniţiativa preotului Decebal Gorea și cu susținerea părintelui paroh Marcel Agrișan. În cei cinci ani de activitate, evoluţia a fost una remarcabilă, potenţatoare, astăzi corul abordând piese pe patru voci, de complexitate superioară. Membrii grupului coral sunt iubitori ai muzicii, autodidacţi, fără studii de specialitate, dar care coagulează cu dăruire în asamblarea şi funcţionalitatea acestei structuri. Momentele care au marcat traseul evolutiv sunt: participarea în 2010 la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Muzică Corală Religioasă „Ioan Caranica” din Turda precum şi concertele de colinde din parohiile ortodoxe română şi rusă din Budapesta în anul 2012.

Corespondență: Pr. Dorin Cătălin Sas/Parohia Ortodoxă Sfinții Mărturisitori,Visarion, Sofronie și Oprea – Valdemoro