Cortina a căzut – Marele actor Radu Beligan a încetat din viață

1.11

Actorul Radu Beligan a încetat din viață miercuri, 20 iulie 2016, la Spitalul Elias, în jurul orei 13.00, la vârsta de 97 de ani. 

Cel mai longeviv actor al teatrului românesc s-a născut la data de 14 decembrie 1918, chiar în anul Marii Uniri, într-un sat din judeţul Bacău. Pe linie maternă, Radu Beligan este grec la origine, iar pe linie paternă este urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă.

A fost un actor cu o foarte bogată activitate în lumea teatrului, a filmului, televiziunii şi radioului. A jucat alături de mari nume din lumea teatrului şi a filmului, înfăţisând impecabil personaje cunoscute pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

În anul 2003, a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena teatrului.

În 2004, marele maestru al teatrului românesc a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în data de 27 martie 2011 a fost distins cu o stea pe Walk of Fame-ul românesc din București.

Născut pe 14 decembrie 1918, Radu Beligan a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc.

Radu Beligan este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.

Actorul a fost căsătorit de trei ori, ultima sa soţie fiind scriitoarea Marica Beligan, care s-a stins din viaţă în februarie 1993, după o lungă suferiţă cauzată de cancer. Cei doi au împreună trei copii: Lamia (actriţă), Raluca şi Alexandru.

Ultima piesă pe care o avea în pregătire era o creaţie a Monei Radu, Nemuritorul, o piesă scrisă special pentru el, care reuneşte alte două nume sacre ale teatrului românesc Maia Morgenstern şi Marius Bodochi. Radu Beligan a perfecţionat acest rol, confundându-se cu personajul, el fiind, de acum, spiritul nemuritor şi protector al teatrului românesc.